13:56 | 13.03.2023 Izvor: Radio Kontakt Plus

„Sramna odluka tužioca da slučaj ranjavanja dečaka i mladića u Gotovuši okarakteriše kao izazivanje opšte opasnosti“Iz Srpske liste je saopšteno da je tužilac iz Uroševca slučaj ranjavanja dečaka i mladića u Gotovuši od strane pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga okarakterisao kao izazivanje opšte opasnosti.

slucaj-ranjavanja-decaka-i-mladica-u-gotovusi-pprimer-sistematskog-nasilja-nad-srbima-sa-ciljem-proterivanja

Foto: Radio Kontakt Plus

U Srpskoj listi tvrde da pomenuta odluka predstavlja “primer sistematskog i planiranog institucionalnog nasilja režima Aljbina Kurtija sa ciljem zastrašivanja i proterivanja Srba sa svojih ognjišta".

„I pored bezbroj materijalnih dokaza, izjava povređene dece i svedoka ovog gnusnog, ničim izazvanog napada - tužilac umesto da ovaj zločin okvalifikuje kao pokušaj teškog ubistva, delo je okvalifikovao kao izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu oružja!? Bezobrazluk i nepostojanje imalo profesionalizma, ljudskosti i odgovornosti ogledaju se u tome da je čak i unutar člana koji definiše ovo delo - izabrano ono najlakšeg oblika, za koje po sudskoj praksi na Kosovu sudovi izriču uslovne i novčane kazne“, naveli su.

Iz Srpske liste su poručili da “ovako u praksi izgledaju pravda i pravo kada su žrtve Srbi i to neposredno pred očima svih međunarodnih organizacija i institucija”.

„Da ironija bude veća, isto to kosovsko pravosuđe godinama unazad proganja Srbe bez ijednog dokaza, stavlja na nekakve liste za hapšenje, pa čak i osuđuje na dugogodišnje zatvorske kazne“, dodali su.

Naglasili su da “ćutanje Evropske unije, Kvinte, UNMIK-a, OEBS-a, EULEX-a i svih ostalih organizacija na Kosovu i u čitavoj Evropi koje se bave ljudskim pravima - predstavlja mrlju na njihovim obrazima”.

Istakli su da se postavlja samo jedno pitanje ukoliko se nastavi sa ovakvom sudskom praksom - “koje će sledeće srpsko dete biti žrtva esktremista i nasilnika, koji će ovakvim ponašanjem tužilaštva biti ohrabreni”.


Podsetimo, Osnovni sud u Uroševcu odredio je jednomesečni pritvor licu koje je osumnjičeno da je vatrenim oružjem ranilo dvojicu Srba u Gotovuši.
Tagovi: PravosuđeSrbiSrpska lista

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije