SNF traži od vladike Teodosija da što pre sazove crkveno-narodni sabor

Srpski nacionalni forum (SNF) uputio je molbu vladiki raško-prizrenskom Teodosiju da što pre sazove crkveno-narodni sabor. 
Image

Molba dolazi nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u petak u Beogradu razgovarao sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije o francusko-nemačkom planu za Kosovo.

Vučić je posle tog sastanka izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Takođe, srpski predsednik je sinoć imao sastanak sa najbližim saradnicima u sedištu SNS-a. Prema pisanju medija, na sastanku je bilo nesuglasica i poziva da se odbiju pregovori sa SAD i EU. Na te nesuglasice je, kako se navodi, Vučić reagovao i rekao da ako neko misli da može bolje od njega da vodi državu on je spreman da im to prepusti i potom napustio sastanak.

U trenucima dok predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvuje sednici Vlade Srbije, gde se razgovara upravo o KiM, a uoči njegovog obraćanja građanima, saopštenjem se oglasio Srpski nacionalni forum, u kom je uputio molbu vladiki raško-prizrenskom Teodosiju da što pre sazove crkveno-narodni sabor izrazivši zabrinutost za budućnost pravoslavne Crkve na Кosovu i Metohiji, srpskog naroda, kao i države.

Saopštenje SNF-a prenosimo u celosti:

“Nakon najnovijih saznanja o toku kosovsko-metohijskog procesa koja smo dobili od predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, obraćamo Vam se, kao svom pastiru ovim pismom, u stanju najdublje zabrinutosti po budućnost naše Crkve na Кosovu i Metohiji, po budućnost našeg naroda i države.

Srpski narod širom srpske vaseljene a napose u njegovoj kolevci, na Кosovu i Metohiji, nalazi se u stanju krajnje zabrinutosti kakva se ne pamti još od ratne 1999. godine.

Predsednik države Srbije, g. Aleksandar Vučić je saopštio da on kao predsednik države mora da prihvati izuzetno teške uslove koje je našoj državi nametnula grupa zapadnih zemalja, a koji se tiču statusa Кosova i Metohije. 

Naše istorijsko iskustvo nas uči da to može značiti samo jedno – nestanak srpskog naroda, srpske države i srpske crkve sa ovih prostora.

Vaše preosveštenstvo, s obzirom na to da su ovime, Srbi sa КiM  izgubili poverenje u državne organe Republike Srbije, molimo Vas kao našeg duhovnog pastira da pozovete na sazivanje Crkveno-narodnog sabora u što kraćem roku. Srpski nacionalni forum će, po Vašem blagoslovu pomoći u organizaciji i radu Sabora.

Molimo Vas da na Sabor pozovete sve relevantne učesnike, po Vašem blagoslovu, iz svih krajeva Кosova i Metohije, i iz svih oblasti značajnih za naš život i opstanak: iz prosvete, zdravstva, politike, crkve, kulture i drugih.

Nadamo se da ćete razumeti našu zabrinutost za budućnost: nas, naše države i crkve, te da ćete uslišiti našu molbu i sazvati Crkveno-narodni sabor što pre. Okolnosti u kojima se nalazimo zahtevaju zaista hitnu reakciju, da pokušamo spasiti što se spasiti može. Inače, naše pokolenje će se pokazati najgorim u srpskoj istoriji, nedostojnim predaka i obrukanim pred potomcima za vjek i vjekov. 

Ne dozvolite Vaše preosveštenstvo da pred Sv. cara Lazara sa ovog sveta odemo obrukani, odemo kao neko ko nije želeo da brani ono za šta je glave položio Lazar sa svojom vojskom. 

Ne dozvolimo da Zavet koji je ovde srpski narod dao Gospodu bude pogažen.

Кakvi budemo danas na Кosovu, takvi ćemo biti doveka. Naše je da se borimo, a Božje da li ćemo u toj borbi uspeti.

Sa dubokim naklonom celivamo Vašu pastirsku ruku.”


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.