Šolc očekuje konstruktivne rezultate od evropskog predloga o Kosovu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Berlinu da vidi "veliku spremnost" za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i da očekuje da će uskoro biti konstruktivnih rezultata od evropskog ...
Image

„Pretpostavljam da ćemo uskoro postići dobre i konstruktivne rezultate. Postoji velika spremnost da se sada omogući ono što je tako dugo izgledalo nemoguće – bilo bi dobro za mir, ali i za razvoj Kosova i Srbije“, rekao je nemački kancelar na zajednčkloj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom, preneo je Rojters.

Rama je rekao da i Tirana podržava taj plan.

„Albanija pozdravlja plan između Kosova i Srbije – ovo je realan plan koji donosi neophodnu i dugo očekivanu normalizaciju. Obe strane treba da se odnose prema ovom planu maksimalno ozbiljno i sa potrebnom hrabrošću“, rekao je Rama.

Šolc je rekao i da Nemačka želi dobrodošlicu zemljama Zapadnog Balkana u Evropsku uniju što je pre moguće, dodajući da Albanija dobro napreduje ka članstvu.

Kako su preneli kosovski mediji, Šolc je podsetio da nemačko-francuski plan podržavaju Evropska unija i SAD i dodao da je predlog sveobuhvatan i „veoma podržan od strane Nemačke i Francuske“, kao i Evropskog saveta u Briselu.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.