Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Šole poručio Kurtiju: Vreme je da se razgovara o ZSO

Sada je vreme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom - poruka je savetnika Stejt departmenta, Dereka Šolea, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.
Image

Šole i Kurti razgovarali su u petak telefonom, a pred održavanje razgovora u Briselu na visokopolitičkom nivou, koji su zakazani za 27. februar.

„SAD podržavaju konstruktivan sastanak koji potvrđuje privrženost obe strane predlogu EU“ – naveo je Šole na svom Tviter nalogu. 

„Podelio sam da je sada vreme da razgovaramo o Zajednici opština sa srpskom većinom. I Kosovo i Srbija treba da sprovode sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju ZSO“ – dodao je. 

Podsetimo, kosovski mediji su, prenoseći detalje razgovora, naveli da je američki diplomata preneo Kurtiju da Sjedinjene Države podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa i da „osim međusobnog priznanja konačni sporazum Beograda i Prištine treba da reši pitanje prava nacionalnih manjina“.

„Tokom telefonskog razgovora Kurti je rekao Šoleu da evropski predlog predstavlja dobru osnovu za dalje razgovore koji vode u pravcu normalizacije odnosa“, navedeno je u saopštenju kabineta kosovskog premijera, preneli su mediji. 

„Potvrdio sam podršku predlogu EU kao dobroj osnovi za dalje razgovore u pravcu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Puna normalizacija zahteva uzajamno priznanje kao centralni deo sporazuma, kao i poštovanje manjinskih prava, u obe zemlje“ – naveo je Kurti na svom Tviter nalogu. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.