Šole razgovarao sa Kurtijem: Izbeći dalju eskalaciju, odložiti kazne za registarske tablice

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole razgovarao je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Uputio mu je, kako je naveo, niz poruka u vezi sa izbegavanjem dalje ...
Image

„Razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o izbegavanju dalje eskalacije: odložiti kazne za registarske tablice, držati otvorena vrata za povratak kosovskih Srba u institucije i fokusirati se na normalizaciju dijalog sa Srbijom – najbolji put za unapređenje evropskih i evroatlantskih integracija Kosova“ – naveo je Šole na svom Tviter  nalogu. 

I kosovski premijer se oglasio. Međutim, sa potpuno drugačijim porukama o sadržini razgovora. 

„Iskren i važan telefonski razgovor sa državnim podsekretarom Derekom Šoletom o neophodnosti potpune normalizacije sporazuma sa Srbijom usredsređen na međusobno priznavanje, sa fokusom na bezbednosnu situaciju na Kosovu zajedno sa vladavinom prava“ – naveo je Kurti. 

Podsetimo. 21. novembra trebalo bi da stupi na snagu odluka kosovske vlade o novčanom kažnjavanju vozača koji upravljaju vozilima sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu. Iz međunarodne zajednice upućeno je niz poruka da bi ova odluka trebalo da se odloži, odnosno da se produži proces preregistracije. U Briselu su u toku pregovori o pitanju registarskih tablica. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.