Šole: Priština mora ispuniti sve što je dogovoreno u Briselu, uključujući i formiranje ZSO

Visoki predstavnik američkog Stejt departmenta, Derek Šole, poručio je da Priština mora ispuniti sve ono što je dogovoreno tokom dijaloga u Briselu, uključujući formiranje ...
Image

Šole je novinarima u Prištini kazao da je potrebno pod hitno rešiti pitanje Zajednice srpskih opština.

„Smatramo da je ZSO dobila još više na značaju nakon nedavnih događaja na severu Kosova. Očekujemo da kosovska vlada stavi na sto neke predloge kada je ova tema u pitanju“, naglasio je Šole.

Dodao je da “Sjedinjene Države ne podržavaju formiranje ničega što liči na Republiku Srpsku”.

„Ne tražimo od Prištine da podrži bilo koji sporazum koji nije u skladu sa ustavom i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Nalazimo se u kritičnom trenutku. Beograd i Priština treba hitno da se uključe u dijalog kojim posreduje Evropska unija, a koji vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenog na međusobno priznavanje“, poručio je Šole.

Naglasio je da “SAD veruju da je dijalog najbolje sredstvo da Kosovo osigura svoju evropsku budućnost”.

Šole je istakao da “Sjedinjene Države žele da ulažu energiju kada je u pitanju evroatlantski put Kosova, a ne da učestvuju u rešavanju kriznih situacija”.

Poručio je zvaničnom Beogradu da “ne treba da bude provokativnih radnji i da je potrebno raditi na smirivanju tenzija”.

Američki diplomata je dodao da Vašington i Priština odlično sarađuju, te da je njihov zajednički cilj “multietničko, nezavisno, suvereno, sigurno i demokratsko Kosovo”.

„Kosovo je isto kao SAD, jer ga čini raznoliko, multietničko društvo… Verujemo da raznolikost čini naše zemlje jačim. Verujemo da kosovska vlada treba da slavi tu raznolikost i da vodi politiku koja će biti dobra po sve građane, bez obzira na njihovu etničku pripadnost“, kazao je Šole.

Šole je rekao da je Priština mnogo toga pozitivnog uradila tokom prethodnih godina, ali da je pred njom i dalje mnogo izazova.

Američki diplomata je danas razgovarao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i čelnicima Srpske liste.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.