Šole za usmeravanje dijaloga na francusko-nemački predlog, brzo formiranje ZSO

Sjedinjene Amričke Države se zalažu za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmere na razgovore o tzv. francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu, ...
Image

„Predsednik Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima“ – navode takođe iz srpskog predsedništva. 

Vučić je dodao i da očekuje da SAD prepoznaju napore Srbije u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj uticaj i podstaknu Prištinu da „ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima“, ali i na „nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova“.
 
Vučić i Šole razgovarali su i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Podsetimo, Šole je prethodno je posetio i Prištinu. Detaljnije u vestima u nastavku: 

Šole: Priština mora ispuniti sve što je dogovoreno u Briselu, uključujući i formiranje ZSO

Haradinaj Šoleu: Potrebno hitno postići konačni sporazum Beograda i Prištine

Šole sa Srpskom listom o političkoj i bezbednosnoj situaciji

Osmanijeva sa Šoleom: Američko angažovanje ključno za ishod dijaloga


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.