Šole: ZSO neće biti kao Republika Srpska, otpriznavanja – traćenje vremena

Za Sjedinjene Američke Države je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali velika je razlika između Republike Srpske i buduće ZSO, ...
Image

„Moram da budem jasan, to nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku“, kazao je Šole u intervjuu za N1.

On nije hteo da govori o pojedinostima koje se tiču mogućih nadležnosti ZSO, rekavši da se ti detalji moraju „izglancati“ kroz dijalog.

Upitan o medijskim nagađanjima oko takozvanog francusko-nemačkog predloga, za koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Šole je takođe rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

„SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a (njegov) cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja“, rekao je diplomata.

Za evropski predlog kaže da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.

Govoreći o mogućem članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, na pitanje kako to ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, rekao je da će biti teško, ali će SAD nastaviti da se zalažu za to.

„Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije“, naglasio je.

Šole je rekao da su u SAD zabrinute zbog uticaja Rusije na Balkanu.

„Rusija je poslednjih godina pokazala da je spremna da koristi energente da vrši negativan uticaj“, kazao je, uz ocenu da je Moskva u Ukrajini pokazala pravo lice, i da ceo svet treba da se ujedini protiv onoga što tamo radi.

Na pitanje o medijskim slobodama, naveo je da se SAD uvek time bave, i da je prilikom posete regionu poručio da će s tim nastaviti.

„Medijske slobode su prioritet za SAD u svim delovima sveta“, kazao je Šole.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.