Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više

Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
Image

Liturgiju su u crkvi sagrađenoj 1935. godine u ovom selu nedaleko od Gračanice i Lipljana služili sveštenici Eparhije raško-prizrenske Jovan Cvetković i Zoran Filipović.

„Da je srećna i Bogom blagoslovena seoska slava i seoske litije, da Gospod Bog da rodna polja i sve što je dobobit, berićeta i blagoslova u kući i polju i da Gospod Bog učini milost ovom narodu, da narod slaveći Boga ostaje na ovim prostorima. Hvala svima koji ste došli da u slavu Božju uznosimo molitve i moljenja. Neka je srećan i Bogom blagosloven praznik“, rekao je sveštenik Jovan Cvetković okupljenim vernicima.

Ovogodišnji domaćini slave, brat i sestra Aleksandra i Saša Jovanović iz Livađa su za sve prisutne pripremili prigodnu trpezu.

„Predivan je osećan biti domaćin, ovo je seoska slava. Nama je drago što su se ljudi okupili u ovolikom broju, da proslavimo u miru i veselju. Što više da nas ima na Kosovu“, kazao je Saša Jovanović.

„Spasovndan je veoma začajan za srpski narod. Okupili smo se da ovaj dan obeležimo, dan je lep. Moja ćerka Sandra ima kolač i nakon posluženja ovde nastavljamo slavlje kod kuće. Obeležavamo svake godine“, kazao je za Kim radio Momčilo Jovanović.

Kolačar će naredne godine biti Goran Sekulić.

„Uzeo sam kolač za zdravlje, imao sam želju. Da napravimo veselje“, kratko je kazao naredni svečar.

Meštani Livađa, osim Spasovdana, obeležavaju i slavu hrama Svetog Grigorija. Oba datuma su za meštane ovog sela u opštini Gračanica, prema rečima Mirijane Nedeljeković Stanojević, izuzetno značajna.

„Na jednom mestu se okupio narod, ovo malo nas što smo ostali, dosta je omladine otišlo. Ali, ipak su građani došli, vreme nas je poslužilo“, kazala je predstavnica sela Livađa.

Ona je napomenula da su današnji dan želeli da obeleže i kulturno-umetničkim programom, ali da se zbog čestih kiša nisu usudili da ga organizuju.

„U slučaju da pada kiša, nemamo gde da se sklonimo. Juče smo dobili obećanje od predsednika PO Opštine Lipljan Milana Joksimovića i predsednice Opštine Gračanica Ljiljane Šubarić da ćemo sledeće godine dobiti salu, da će ove godine početi da je prave. Ja je iz petnih žila tražim za naše selo“, dodala je Nedeljkovićeva.

Uoči današnjeg praznika, sinoć su u Livađu nastupili Pavlina Radovanović i Gavrilo Kujundžić iz Orahovca. U prostorijama OŠ „Knez Lazar“ prikazani su i filmovi „Od iskona“ i „slavuj iz zatočene bašte“. 

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.