04:24, 07.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus, Agencije

SPC i vernici slave Božić – Mir Božji, Hristos se rodiSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

spc-i-vernici-slave-bozic-mir-bozji-hristos-se-rodi

Radio Kontakt Plus

Božić, zajedno sa Vaskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

U hramovima i crkvama, Božić se obeležava prazničnim liturgijama. 

Jutarnja liturgija u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici je od 6 časova, a drugog i trećeg dana Božića liturgija će se služiti od 8 sati. 

U hramu Svetog Save, u južnom delu grada, liturgija drugog i trećeg dana praznika počinje od 8 časova.

“Neka ovaj Božić unese u vaše domove mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane vašeg života. Neka nam novorođeni Mladenac Hristos podari pokajanje i spremnost na praštanje. Ukoliko među vama i danas ima onih koji su u svađi, pozivamo ih da u božićnoj radosti jedni od drugih zatraže oproštaj, muž od žene, a žena od muža, deca od roditelja, a roditelji od dece, sused od suseda. Moramo zatražiti oproštaj jedni od drugih ako hoćemo da budemo Božji i da nam Božić bude radostan, srećan i blagosloven, i mi u Njemu”, navodi se u Božićnoj poslanici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Rođenje Sina Božjeg obavezuje nas da svuda oko sebe gradimo mir, ističe se u Božićnoj poslanici.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija.

Taj datum se i danas poštuje, s tim što se on u julijanskom kalendaru poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vreme, tog dana slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić.

Česnica se za ručkom lomi isključivo rukama, ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Oni su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Sve ostale hrišćanske crkve, među kojima i neke pravoslavne, Božić su proslavile pre 14 dana, poštujući novo računanje vremena i gregorijanski kalendar.

Od Božića, pa do Bogojavljenja (19. januara), ljudi se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi" i otpozdravljaju "Vaistinu se rodi".


Tagovi: MitrovicaBožić

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije