14:57, 13.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus, Beta

SPC: Neosnovane i zlonamerne optužbe protiv Save Janjića“Medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visokih Dečana, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj Patrijaršiji su primljene sa indignacijom”, saopštila je danas Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC).

spc-neosnovane-i-zlonamerne-optuzbe-protiv-save-janjica

Foto: STRINGER/AFP

SPC navodi da “je jasno da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Кosovu i Metohiji”.

“Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina dvadesetog veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju. Кao takvi oni služe sa ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj Crkvi”, stoji u saopštenju SPC.

Prištinska nevladina organizacija ranije je saopštila da Janjića treba istražiti zbog uloge pre i tokom sukoba na Kosovu i zbog civila "zatočenih" u manastiru Dečani.

Iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda su kritikovali ocene igumana Janjića da su Visoki Dečani ugroženi.

"Sada, 21 godinu od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Janjić se sada žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir, a ne sprovodi odluke Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno", navedeno je u saopštenju te organizacije.


Tagovi: SPCSava JanjićVisoki Dečani

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije