18:24, 26.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Specijalizovano tužilaštvo: Haradinaj uhapšen po nalogu sudije Specijalizovanih većaNasim Haradinaj uhapšen je na Kosovu na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija Specijalizovanih veća Kosova, saopšteno je danas iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva.

specijalizovano-tuzilastvo-haradinaj-uhapsen-po-nalogu-sudije-specijalizovanih-veca

wikipedia.com/DennisHH

U saopštenju se ističe da su, u skladu sa svojim mandatom i kosovskim zakonodavstvom, Kosovska policija i Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX)  obezbedili operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu. 

Iz Specijalizovanog tužilaštva podsećaju da je, u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima Kosovska policija.

Pored toga, Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđeno je da se sprovodi u pritvor lice za koje su Specijalizovana veća izdala nalog za hapšenje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će nove informacije o ovom predmetu biti dostavljene u narednom periodu.

Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK i brat od strica bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja uhapšen je juče u Prištini.

Haradinaj je pre hapšenja rekao da će predsednik Udruženja veterane nekadašnje OVK Hisni Gucati, koji je takođe uhapšen juče, biti poslat u Hag, gde je sedište Specijalizovanih veća za ratne zločine na Kosovu.

Iz Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu je saopšteno da je Gucati uhapšen zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova.

Specijalizovano tužilaštvo je 24. septembra uhapsilo bivšeg šefa obaveštajne službe KBS i višeg oficira nekadašnje OVK u operativnoj zoni Lab, Saljiha Mustafu.

Njemu se na teret stavlja individualna krivična odgovornost za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Njegovo prvo pristupanje sudu biće održano u ponedeljak, 28. septembra u 15 časova.

 


Tagovi: Specijalni sudOVKHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije