10:02, 01.07.2020Izvor: Koha / Radio Kontakt Plus

Specijalni sud ne može da deluje na Kosovu bez EULEX-aBez EULEX-a, Specijalni će sud teško izvršiti svoj mandat na Kosovu, jer evropska misija ovom sudu pruža logističku i operativnu podršku, rekao je neimenovani izvor lista Koha ditore.

specijalni-sud-ne-moze-da-deluje-na-kosovu-bez-eulex-a

Foto: Gazeta Express

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Hagu, pre pet dana, objavilo je da se kosovski predsednik Hašim Tači sumnjiči za ratne zločine, u vreme kada je šef države odbio da vodi godišnju prepisku sa zvaničnim Briselom, vezano za produženje mandata misije EULEX na Kosovu. 

Isti izvor navodi da bi prekid mandata EULEX-a ili bilo kakvo prekidanje saradnje institucija sa ovom misijom, uveliko zakomplikovalo rad Specijalnog suda.

"Dakle, postoji pokušaj uklanjanja vrlo važne veze koja deluje u ime Specijalnog suda, poput EULEX-a. Iako postoje pravne dileme za nastavak mandata ove misije, biće teško sprovoditi naredbe ili pristupiti informacijama u policiji ili čak u lokalnim sudovima ", smatra ovaj izvor.

Specijalno tužilaštvo ocenilo je "neophodnim" da se, pre pet dana, obrati medijima izjavom u kojoj je navedeno da su Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, odgovorni za skoro 100 ubistava. 

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Takođe, ističe se da je Specijalizovani tužilac “smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća”. 


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVKKadri VeseljiRatni zločinKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije