10:23, 07.11.2019Izvor: Politika, RTV Kim

Specijalni sud u Hagu nastavlja rad i nakon isteka petogodišnjeg mandataSpecijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK, osnovan sredinom 2015. godine, nastaviće da obavlja svoj posao i nakon isteka petogodišnjeg mandata, potvrđeno je za Politiku u Specijalnom sudu u Hagu. 

specijalni-sud-u-hagu-nastavlja-rad-i-nakon-isteka-petogodisnjeg-mandata

Foto: European commission audiovisual services

„Zakonom je predviđeno i usvojeno u Skupštini Kosova da će se mandat Specijalizovanog veća Kosova i Specijalnog tužilaštva nastaviti i posle tih pet godina, sve dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su istrage i postupci pred Specijalizovanim većima završeni,“ kaže portparol suda u Hagu Anđela Grijep.

Krajem prošle nedelje, Sud je u svojim prostorijama organizovao sastanak radne grupe branilaca i zastupnika žrtava u znak podrške njihovim nastajanjima da osnuju takozvano nezavisno predstavničko telo.

Predsednica suda EkatarinaTrendafilova, naglasila je izuzetan značaj postojanja ovog tela za izvršenje mandata Specijalizovanog veća Kosova na, kako je rečeno, "bezbedan, nezavisan, nepristrasan, pravičan i efikasan način".

Do sada je u imenik upisano ukupno 164 branioca žrtava i zastupnika.


Tagovi: Specijalni sudOVKAlbanci

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije