Spirić povodom Svetskog dana učitelja: Obrazovni sistem jako bitan za srpski narod na KiM

Svetski dan učitelja obeležava se danas. Tim povodom, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić organizovao je prijem za učiteljice osnovnih škola ...
Image

Spirić je kazao da je obrazovni sistem jako bitan za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

„Imajući u vidu to koliko ulažu u decu, njihovo obrazovanje i odrastanje, želimo da iskažemo zahvalnost svim učiteljima. Škole u Kosovskoj Mitrovici su veoma bitne, jer đaci pokazuju svoje znanje i umeće na različitim takmičenjima širom centralne Srbije. Jako smo ponosni što imamo ovakvu plejadu učitelja, koji svoju ljubav i znanje prenose na mlađe generacije“, dodao je Spirić.

Miroslava Kuburović, učiteljica je u mitrovičkoj OŠ „Branko Radičević“.

Radi sa decom već tri decenije.

„I posle 30 godina radnog staža mogu da kažem da i dalje sa istim elanom radim ovaj posao. Generacije su drugačije, a to ima svoju draž. Očekuje se od nas da budemo nežni i pažljivi, da deci pristupimo na različite načine, jer su i dalje prazan list papira na kojem mi pišemo“, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da se menjaju generacije roditelja i dece.

„Mi učitelji moramo da se prilagodimo svemu tome. Deci je sve dopušteno. Roditelji najviše greše u tome što misle da svojoj deci treba da budu prijatelji. I dalje sam zagovornik toga da roditelj treba da bude roditelj, a da deca svoje prijatelje treba da pronalaze sama“, objasnila je Kuburović.

Njena koleginica iz OŠ „Sveti Sava“, Jasna Dančetović, tvrdi da je privilegija biti učiteljica.

„Ona su naše blago i zaista su kao sunđer, upijaju sve. Nažalost, ima mnogo toga negativnog na televiziji i ulici. Roditelji treba da imaju veću kontrolu nad decom, jer je mnogo toga danas deci dostupno“, upozorila je Dančetović.

Predsednik Privremenog opštinskog organa uručio je učiteljicama prigodne poklone.

Svetski dan učitelja obeležava se od 1994. godine.

Cilj obeležavanja današnjeg dana jeste da se istakne uloga učitelja u obrazovanju i razvoju dece i naglase principi i preporuke o položaju prosvetnik radnika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.