„Sporazum sa Beogradom moguć za par meseci, ali za dogovor je potrebno dvoje“

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se sporazum sa Beogradom može postići za nekoliko meseci, ali da srpske vlasti moraju da se distanciraju od nasleđa Slobodana Miloševića i od ruskog ...
Image

Kurti je u intervjuu za švajcarski list Blick kazao da se „Srbija sve više približava Rusiji“ i da ruski predsednik Vladimir Putin „želi da podgreje konflikt sa Kosovom“.

„Da bismo imali dugoročni mir, sigurnost i stabilan region – Srbija mora da se distancira od vremena Miloševića i od Putina. Optimista sam i mislim da je sporazum sa Beogradom moguć u roku od nekoliko meseci, ako postoji volja da se postigne dogovor i podrška EU, NATO, SAD i Velike Britanije. Međutim, za dogovor su potrebne dve strane“, rekao je Kurti.

Dodao je da je situacija na severu Kosova trenutno mirna.

Kada je reč o preregistraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, Kurti je mišljenja da je Priština „sve pravilno uradila“, jer su te tablice „nasleđe iz vremena Miloševića koji je protiv Albanaca primenjivao ekstremnu silu“.

Kurti je dodao da nema nameru da Srbe koji su napustili kosovske institucije zameni Albancima, jer želi da na tim mestima budu pripadnici srpske zajednice.

Upitan kako bi Švajcarska mogla da doprinese postizanju sporazuma Prištine i Beograda, Kurti je rekao da „miroljubiva Švajcarska veoma dobro razume Kosovo“.

„Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što mnogi naši ljudi ovde žive. Švajcarska igra veoma važnu ulogu, bilo u oblasti bezbednosti i odbrane na Kosovu ili u pogledu mirovnog sporazuma“, kazao je.

Komentarišući zahtev Švajcarske narodne partije da vojnici te zemlje budu povučeni sa Kosova, Kurti je ocenio da sada nije pravi trenutak za to.

„Srbija je na našoj granici izgradila 48 vojnih baza, koje predstavljaju pretnju po našu zemlju. U njihovoj blizini su viđeni plaćenici grupe 'Vagner' i članovi ozloglašene bande 'Noćni vukovi'. Potrebna nam je podrška Švajcarske i bilo bi mi drago kada bi ona uskoro produžila svoj mandat do 2026. godine“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer potvrdio je i da je „signalizirao svoju zainteresovanost“ za jačanje snaga NATO na Kosovu, ali da je to stvar odluke Alijanse.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.