Sportski savez KiM se ograđuje od multietničkog košarkaškog kampa u Štrpcu

Sportski savez KiM se ograđuje od multietničkog košarkaškog kampa u Štrpcu
Image
Foto: Shutterstock

Sportski savez Kosova i Metohije ogradio se od multietničkog košarkaškog kampa u Štrpcu, navodeći da on nije održan pod njihovim pokroviteljstvom, niti u skladu sa sportskim kalendarom ovog saveza, kao i pravilima Sportskog saveza Srbije.

Kako je saopšteno, Sportskom savezu KiM u poslednjih nekoliko dana, obratio se veliki broj građana, negodujući zbog organizacije, kako se ističe, „fingiranog“ multietničkog košarkaškog kampa u Štrpcu.

„Кao krovni sportski savez želimo da se ogradimo od ovog događaja i naglasimo da on nije održan pod našim pokroviteljstvom, niti u skladu sa našim sportskim kalendarom i pravilima Sportskog saveza Srbije već je organizovan od strane neodgovornih lokalnih političkih pojedinaca pomognutih od strane nekih ambasada, kojima je očigledno cilj političke a ne sportske prirode, a namera da se život Srba i srpske dece na Кosovu i Metohiji predstavi na drugačiji način koji očigledno ne odgovara realnosti“, kaže se u saopštenju.

Dodaju da ih zabrinjava činjenica da „iste te ambasade i pojedini lokalni političari, koji lažno brinu o srpskoj deci i sportskim klubovima tri godine nisu učinili ništa da spreče politički pritisak na srpsku decu i sportske radnike kojima se zabranjuje organizacija sportskih događaja i dolazak sportskih klubova iz centralne Srbije na prostor Кosova i Metohije“.

„Čime se političkom i institucionalnom represijom onemogućava sport u srpskim sredinama, preti hapšenjima sportskih radnika i učesnicima sportskih događaja a koji ovim fingiranim multietničkim košarkaškim kampom žele da prikažu da se diskriminacija nad srpskom decom i sportistima ne dešava“, ističu.

Ujedno su pozovali međunarodna sportska udruženja da svojim autoritetom utiču na institucije u Prištini „kako bi omogućili našoj deci i sportskim radnicima organizaciju sportskih događaja, jer sport mora biti izvan politike“.

„Isto tako pozivamo naše proslavljene sportiste da ne dozvole da budu obmanuti i zloupotrebljeni od strane pojedinaca i stranih ambasada, te svojim proslavljenim imenima i ugledom ne učestvuju u fingiranim multietničkim i politički motivisanim događajima, dok srpski narod živi u aparthejdu bez osnovnih ljudskih prava na ovim prostorima“, stoji u saopštenju.

Portal Kosovo onlajn izvestio je da je 14. oktobra u Štrpcu organizovan multietnički košarkaški kamp „M junior“ u organizaciji istoimene košarkaške škole iz Prištine, a učesnici su imali priliku da uče od proslavljenih košarkaša Žarka Paspalja i Sandra Nicevića.

Kako su naveli, kamp je organizovan u sportskoj hali „Danilo Urošević“ u Berevcu, a domaćin je bio Košarkaški klub „Štrpce“.

Precizirali su da je osnivač košarkaške škole „M junior“ Bekim Madžuni, koji je naveo da kamp okuplja decu sa Kosova različite nacionalnosti, i da sa klubom iz Štrpca imaju odličnu saradnju.

Madžuni je naveo da kamp postoji punih pet godina, a u poslednje tri ga organizuje američka ambasada sa Košarkaškim klubom „M junior“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.