Sprečavanje novih sukoba u fokusu uoči novog sastanka Vučića i Kurtija

Upozorenje Evropske unije da će se za svaku eskalaciju nasilja smatrati odgovornim visoki zvaničnici Prištine i Beograda predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da komentariše. Nema ...
Image

Prikaz vojne opreme, a nakon toga obraćanje medijima tokom kojeg je Predsednik Srbije govorio o svim aktuelnim temama.

Na pitanje o saopštenju Evropske unije odgovara: „Nemam nikakav komentar… Tako je najbolje.“

Kaže da nema problem da razgovara o svim temama na sastanku sa kosovskim premijerom, ali i da hoće razgovore o Zajednici srpskih opština.

„Ako je u skladu sa Ustavom Kosova, onda nam i ne treba Zajednica srpskih opština, jer onda to svaki građanin Kosova može da osnuje takvu zajednicu na dnevnom nivou i to je to. Podrazumevalo se da ta ovlašćenja budu mnogo veća i mnogo šira zato smo valjda i pregovarali“, kaže Vučić.

„Što se tablica tiče, tu je za nas čista situacija, jedino ako hoće neko na silu da provodi… Na silu možete sve, samo se ne zna dokle. I takođe nemojte da računate na to da možete da izvedete pogrom i proterivanje našeg stanovništva“, poručuje on.

Evropska unija je shvatila ozbiljnost trenutka posebno na severu Kosova i otuda je jasno stavila do znanja koga će smatrati odgovornim ako dođe do eskalacije, ocenjuje Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

„Ja ne mislim da je ovo samo pitanje ko će biti odgovoran, već jedna jasna poruka da se smire strasti naročito pred dolazak u Brisel gde se očekuje postizanje ne samo dogovora o tablicama i ličnim kartama, o reciprocitetu, već svih dogovora koji su do sada na stolu“, smatra on.

Za Dušana Milenkovića iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative važna je i činjenica da će pre sastanka u Briselu zvaničnici Beograda i Prištine imati susret sa predstavnicima NATO-a.

„Ovo je samo podvlačenje poruke da će NATO intervenisati u slučaju bilo kakve eskalacije nasilja i da je on glavni igrač u gradu, to jest, da je NATO, odnosno KFOR trupe su te koje će reagovati u slučaju da bilo koja od strana eskalira situaciju“, ukazuje on.

Milenković nije optimista da će tokom ove nedelje doći do nekog dogovora. Smatra da od Kurtijevog dolaska na vlast postoji stagnacija, ali i sve učestalije krize i problemi za srpsku zajednicu na Kosovu.

„Kako od strane režima u Prištini, tako od strane nekih drugih aktera. Ja ne vidim da dolazi do smirivanja tih tenzija. I možemo da očekujemo još veće probleme za konkretno srpsku zajednicu na Kosovu. To je pod jedan, a pod dva ne vidim ni neki dobar pravac za proces pregovora“, ističe Milenković.

Mijačić je optimista da će do nekog dogovora doći zbog činjenice da se situacija na terenu zakomplikovala.

„Ja mislim da je vrlo mala šansa da ne dođe do dogovora upravo zato što je osetljivost trenutka jako velika. Svi znaju šta je u igri, naročito u kontekstu rata u Ukrajini. Otvaranje nekog novog sukoba na tlu Evrope nikome ne odgovara. I mislim da će postojati jasan pritisak međunarodne zajednice kao što je to bio i pritisak Evropske unije ovim saopštenjem, da ne sme doći do narušavanja bezbednosne situacije na severu Kosova“, ocenjuje on.

Najbitnije je, kaže, da sastanak bude dobro pripremljen, a od toga zavisi šta će se dešavati 1. septembra i nadalje.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.