14:35, 13.09.2020Izvor: RTS, Tanjug

"Sramni pokušaj falsifikovanja i otimanja srpske baštine na KiM"Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom listu "Koha Ditore", Ministarstvo kulture i infomisanja još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.

sramni-pokusaj-falsifikovanja-i-otimanja-srpske-bastine-na-kim

Radio Kontakt Plus

Nije prvi put da se ovakve aktivnosti sprovode sa ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne, ističe Ministarstvo kulture i informisanja.

Naglašava se da, sam autor teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srbaˮ, profesor Bedri Muhadri, bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu verodostojnih podataka tvrdi da "teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjićaˮ, kao i da su "najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške.ˮ

Nažalost, Ministarstvo upozorava da smo svedoci ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na Kosovu i Metohiji posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovaj put apeluje na međunarodnu zajednicu i organizacije da sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom.

"Država Srbija i srpski narod, gde god da živi, brinuće o svakom kamenu i svakom deliću svog kulturnoistorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji kao o svom najvećem blagu. Verujemo da ćemo kao i do sada u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dela čovečanstva", poručuje se u saopštenju.

Takođe, Mnistarstvo ističe da na besmislene falsifikate albanskih revizionista gleda sa prezirom i žaljenjem.

Đurić: Srpska deca odgovorila na pitanje čije su svetinje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, reagujući na tekst "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", koji je u subotu objavila prištinska Koha Ditore, da su srpska deca poslala najsnažniju poruku o tome čije su pravoslavne svetinje na KiM.

Na svom Fejsbuk profilu Đurić je objavio crteže srpske dece na kojima su nacrtane srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

"Srpska deca iz Kosovskog Pomoravlja dala su najsnažniji odgovor na pitanje čije su pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji", napisao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Naglasio da je "srpski narod kroz istoriju prošao kroz brojne golgote, ali da nikad niko nije uspeo da mu otme dušu".


Tagovi: SPCAlbanciSrbiEparhija Raško-prizrenska

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije