„Srbe niko nije konsultovao u vezi eksproprijacije zemljišta, odluka kosovske vlade nije doneta u javnom interesu“

Povodom odluke kosovske vlade da izvrši eksproprijaciju više od 80 hektara zemljišta u opštini Leposavić, danas je održan sastanak predstavnika Srpske liste sa vlasnicima ...
Image

U saopštenju je navedeno da su sa vlasnicima parcela i ostalima razgovarali predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić.

„Kurtijev režim nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog predhodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda“, poručili su iz Srpske liste.

Postavili su pitanje “kakav je to javni interes kojim se od srpskog naroda i SPC otima čak i parcela na kojoj se nalazi groblje u selu Dren”.

Foto: Srpska lista

Naglasili su da “u opštini Leposavić žive Srbi – domaćini, koje niko nije prethodno obavestio ili konsultovao, niti pitao da li su saglasni sa ovom eksproprijacijom, kao ni vlasnike parcela”.

„Znaju da bi dobili negativni odgovor, tako da nema govora da je ova odluka doneta u javnom interesu, već u interesu onih koji bi da Srbe proteraju sa Kosova i Metohije“, naveli su.

Tokom današnjeg sastanka dogovoreno je da se “angažuje pravni tim koji će podneti žalbu na ovu protivpravnu odluku, kojom se pravnim nasiljem otima srpska zemlja”.

Predstavnici Srpske liste obećali su da će o svemu obavestiti Kancelariju Evropske unije u Prištini, UNMIK, OEBS, KFOR i predstavnike Kvinte.

Više detalja o pomenutoj eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić objavio je danas portal KoSSev.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.