Srbi sa Кosova položili venac i cveće na spomenik 12 beba

Delegacije Srba sa Kosova i Odbora za pomoć KiM danas su u Banjaluci, povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, položili venac i cveće na spomenik 12 banjalučkih beba.
Image
Foto: RTRS

Venac su položili predsednik Srpske liste Zlatan Elek i predsednik Odbora za pomoć KiM Milorad Arlov.

Elek je, uz čestitku svim građanima Srpske povodom Dana Republike, rekao novinarima da ovaj spomenik predstavlja opomenu da se nikada više ne smije desiti zločin kao onaj 1992. godine kada je izgubljeno 12 života zbog nedostatka kiseonika.

“Umalo da se ovakva sudbina desi i nama na Kosovu i Metohiji. Hvala Bogu da je preovladao razum i da smo dobili kiseonik” – rekao je Elek, prenosi pisanje agencije Srna RTRS.

On je istakao da bi 12 banjalučkih beba danas bili stanovnici Srpske da im nije uskraćeno pravo na život.

Elek je izrazio nadu da više neće biti takvih dešavanja i da će se živeti u miru i toleranciji.

Arlov je naveo da se danas, kada se slavi 32. rođendan Republike Srpske, mora prisetiti tek rođenih beba koje su izgubile živote nepažnjom međunarodne zajednice zbog toga što im nije dostavljen kiseonik.

“Njihovi životi su bili kap koja je prelila čašu i upozorila srpski narod da mora probiti koridor života i odbraniti Srpsku čiji rođendan danas slavimo” – rekao je Arlov.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima, navodi RTRS.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.