Srbija želi letelice Bajraktar, Erdogan: Pomoć Srbiji i Kosovu da nađu rešenje

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Beogradu, da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice Bajraktar, ali da ...
Image

Vučić je rekao da postoji veliko interesovanje za tu tursku borbenu letelicu, prenosi N1.

„Mi želimo da kupimo bespilotne letelice Bajraktar, ali to želi celi svet, moramo da stanemo u red“, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da plati „značajno više novca“ za te letelice.

Iz Srbije u Tursku samo s ličnom kartom

Erdogan je kazao da će protokol koji je potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata između Turske i Srbije dodatno unaprediti odnose između dve zemlje.

„Razgovori su bili veoma plodni, dotakli smo se detaljno svih pitanja i govorili o mogućim rešenjima, razmenili stavove. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju“, rekao je Erdogan posle sastanka u sklopu trodnevne posete regionu.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što je uspostavljen dogovor o ličnim kartama između Beograda i Prištine i da se nada da će se uskoro postići dogovor i oko registarskih tablica.

„Uvek smo podržavali i nastavićemo da podržavamo rešavanje problema kroz dijalog. Kada se od nas traži pomoć, mi je pružimo pristupom koji je nepristrasan“, rekao je Erdogan.

Turska spremna da pomogne Srbiji

Predsednik Turske izjavio je i da je Turska spremna da pruži podršku Beogradu i Prištini da prevaziđu izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rešavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan „ne može da toleriše ovakvu vrstu problema više“.

Upitan o tome koga vidi kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini, Erdogan je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je Turska uvek težila politici ravnoteže između Rusije i Ukrajine, što namerava i da nastavi.

„Postoji nekoliko zemalja na Zapadu čiji pristup situaciji ne vidimo kao ispravan. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku sledi Zapad. Kada planirate da sprovodite politiku zasnovanu na provokacijama, ne možete postići rezultate“, rekao je on.

Dodao je da u takvom ratu ne može da postoji pobednik, ali da može biti mnogo gubitnika i da ne vidi da će se on brzo završiti.

„Ljudi gube živote, ali moram da pomenem i finansijske gubitke tokom ovakvih ratova“, rekao je on i dodao da je i finansijsko ulaganje u oružje ekonomski gubitak i da time ne mogu da se postignu rezultati.

Erdogan je upozorio da se Putin ne potcenjuje jer su cene u Evropi porasle onda kada je Rusija prestala da isporučuje prirodni gas.

„Svi pokušavaju da pronađu način kako da prežive ovu zimu. A što se toga niste ranije setili zato što Rusija ima ovaj važan adut o svojim rukama“, rekao je on.

Srbija i Turska potpisale sedam dokumenata o saradnji

Srbija i Turska potpisale su sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima, prenosi N1.

Potpisani su Protokol 1 vlada Srbije i Turske o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamanom ukidanju viza, sporazumi vlada Srbije i Turske o uzajmnom podsticanju i zaštiti ulaganja i o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandumi o razumevanju i saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara, medija i komunikacija, kao i u oblasti elektronske uprave.

Potpisan je i protokol o saradnji između RTS i Turske radio-televizijske korporacije.

Potpisivanju dokumenata u Palati Srbija prisustvovali su predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.