Srbiji nedostaju konobari, kuvari, vozači, građevinski radnici…

Srbiji su tokom prethodne godine najviše nedostajali magacioneri, konobari, kuvari, mesari, higijeničari, građevinski radnici, vozači, automehaničari, vodoinstalateri, ali i elektroinženjeri, ...
Image

Kada se pogledaju svi oglasi – i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija.

„Čak 61 procenat oglasa bio je namenjen ljudima sa srednjom stručnom spremom, četiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje, a 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom“, naveo je Infostud u saopštenju.

Dodaju da su poslodavci koji su prošle godine tragali za novim kadrovima bili pristupačniji i u zapošljavanju studenata, te je tako više od 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima koji prave prve korake na tržištu rada.

Više od 6.000 oglasa bilo je dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u IT, trgovini, pozivnim centrima, administraciji, marketingu, logistici i mašinstvu.

Tokom 2022. godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto.

Kao i prethodnih godina, najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa deset i više godina radnog staža – čak 35 procenata. Trećina kandidata imala je do pet godina iskustva, a svaki peti od pet do deset godina.

Prošlu godinu obeležili su nedostatak i uvoz radne snage, a prema podacima Infostuda – bilo je 13 odsto više raspisanih konkursa nego 2021. godine. U 2022. godini raspisano je ukupno 76.247 oglasa za posao.

U prilog priči o nedostatku radne snage idu i podaci da je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečan broj konkurisanja ua posao u znatnom je padu, pa je u 2022. godini iznosio 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.