’’Srbima bolje na Kosovu, neće biti pogroma, ni likvidacije“

"Nikakav pogrom se neće desiti, to vam ja garantujem, samo ustavnost i zakonitost Republike Kosova na celoj teritoriji. Sve te priče o upotrebi sile, o pogromima, o likvidaciji Srba su ...
Image

Istakao je da je „Kosovo demokratska i proevropska država“, dok je Srbija zemlja u kojoj nema slobode medija i koja se kategoriše kao hibridni režim.

„Ni u kakve reči o pogromu, o nasilju, o ubistvima, likvidacijama nemojte da verujete, verujte Vladi Republike Kosova koja je demokratska i koja poštuje ustav i zakone Kosova, bez diskriminacije, bez razlike po nacionalnoj ili drugoj osnovi. Svi su građani Kosova. Znači, ravnopravnost i jednakost je naš princip“, rekao je Kurti.

Na pitanje novinarke RTV Kim, „odakle informacija da Srbi žive bolje na Kosovu nego u Srbiji?“, Kurti je kazao:

„Ima i Srba koji to kažu. Hoćete imena? Onda bi to izgledalo kao ispitivanje, a to nije baš lepo“, dodao je.

Kurti je kazao da odluka o uvođenju reciprociteta po pitanju tablica i ličnih dokumenata neće biti odložena i da se pokazalo 1. avgusta da je ona prihvaćena mirno, podsetivši da je više 2.500 hiljade dokumenata izdato. Međutim, ističe da je problem zabeležen dan ranije kada su, kako ističe, „kriminalne bande postavile barikade“.

„Ja još jednom pozivam sve građane Kosova, sve Srbe na Kosovu i njihove predstavnike, da rade na demokratim institucijama jer te institucije nisu samo za Albance, nego za sve građane Kosova i neće biti nikakvog nasilja i nikakvog pogroma ili likvidacija, kao što su rekli u Beogradu. Ja sam premijer nade i progresa ali, nažalost, oni u Beogradu su predsednici straha i ucenjivanja.“

Na pitanje šta će se desiti ako Srbi na severu odluče da ne preregistruju svoja vozila na RKS tablice i ipak postave barikade, Kurti je naveo da se nada da 1. septembra neće biti eskalcije na severu.

„Ja sam optimista i imam nadu da će se sve odvijati po našem planu jer je naš plan po našem zakonu. Barikade su se uspostavile u prošlosti, moguće je da će neko pokušati opet da uspostavi barikade i na taj način ne dozvoljava slobodu kretanja, ali te barikade u prošlosti nikada nisu bile uspostavljane od strane građana, nego su došle odozgo. Najpre, sastanci u Beogradu i Raški, pa onda ilegalne strukture, postave ih na ulice kriminalne bande koje žele da barikadiraju sever. Ali to nije moguće, jer ulica nije privatna svojina. Možeš svoja vrata u svojoj kući da zaključaš i da kažeš 'neću goste', to je legitimno. Ali, ulica nije privatna svojina, ne možeš postaviti barikade na ulici.“

„Neutralne KS tablice ne dolaze u obzir“, naglasio je Kurti i dodao da je mogući scenario da se 1. septembra neće izdavati ulazno-izlazni dokumenti ili će ih izdavati i Kosovo i Srbija.

Reagujući na najave da bi predstavnici Srpske liste mogli da izađu iz institucija, Kurti je naveo da bi „Srbima bilo bolje da ostanu u institucijama i rade na njihovom jačanju“.

„Ja mislim da srpski predstavnici treba da daju doprinos u institucijama. U tim institucijama oni su izabrani od strane građana, slobodnim izborom. E sad, to što nema pluralizma, i mene boli kao i vas“, kaže on.

Kurti je prethodno izvestio vladu o detaljima sastanka, optužujući Srbiju da nije bila za kompromis i da je odbila predlog od šest tačaka koji je on predstavio, a tiče se bilateralnih odnosa, međusobnog priznanja, te otplate ratne štete, rešavanja pitanja nestalih, seksualnih zločna, pitanja manjina, povraćaja artefakata koje je „Srbija uzela od Kosova“.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.