Srbin uhapšen za ratni zločin pripadnik pogranične policije, priveden na Končulju

Juče uhapšeni Z.A. koji se tereti za „ratni zločin protiv civilnog društva“ pripadnik je Kosovske policije i uhapšen je na prelazu Končulj. Kosovsko specijalno ...
Image

Z.A. se, kako je dan ranije navedeno iz tužilaštva, tereti da je navodno tokom rata na Kosovu u martu 1999. godine, u policijskoj stanici u Kamenici u svojstvu službenog lica, u saradnji sa drugim pripadnicima tadašnje policije, „tukao gumenim šipkama i nogama“ osobu sa inicijalima B.M, „nečovečno ga mučio, maltretirao i naneo mu teške povrede, traume i zdravstvene posledice“.

Takođe, kako su naveli iz tužilaštva, Z.A. se tereti da je u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji sa „drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa“, učestvovao u deportaciji i prisilnom raseljavanju građana Kamenice i okoline, pljačkao kuće Albanaca i spaljivao ih, te da je učestvovao u maltretiranju civila albanske nacionalnosti. 

Advokat uhapšenog Z. A, Vasilije Arsić u izjavi za KoSSev portal precizirao je da je uhapšen juče oko 17 časova, na prelazu Končulj, kada se iz pravca Kosova uputio ka centralnoj Srbiji, a po prijavi B.M. koji se u saopštenju Tužilaštva pominje kao oštećeni. On je ujedno demantovao da je Z.A. za vreme rata na Kosovu bio pripadnik srpske policije, rekavši da je on zapravo bio redovni vojnik Vojske Jugosavije.

Z.A. se trenutno, prema rečima Arsića, nalazi u Prištini, gde je danas dva puta saslušan – jednom u policiji, a drugi put pred pretpretresnim sudijom.

Specijalno tužilaštvo, kako je kazao Arsić, predložilo meru jednomesečnog pritvor, a kako Z.A „ne bi pobegao sa Kosova i mogao da utiče na svedoke“.

Na pitanje kako se Z. A. danas oseća, njegov advokat je kazao: „Verujte da je on bio toliko potresen da je Hitna pomoć bila da interveniše“.

Da je Z. A. pripadnik Kosovske policije danas je potvrdio njegov advokat i to – pripadnik pogranične jedinice, odnosno odeljenja zaduženog za kontrolu tzv. Zelene zone. Međutim, Arsić je kazao i da je Z. A. prethodno suspendovan sa radnog mesta. Iako nije precizirao i razlog njegove suspenzije, naglasio je da to nema nikakve veze sa slučajem za koji se tereti.

Arsić je ujedno kazao i da je Z. A. aktivni pripadnik pogranične jedinice Kosovske policije, odnosno da radi u odeljenju zaduženom za kontrolu tzv. Zelene zone.

Na pitanje njegovog advokata upućeno Tužilaštvu, kako je prošao bezbednosne provere za rad u Kosovskoj policiji, te da nije bilo dokaza da je bio učesnik krivičnog dela ratnog zločina, ostao je bez odgovora.

„Sležu ramenima, ne kažu ništa“.

Televizija Klan prenela je da su članovi porodice Z.A., sa kojima je danas njihova novinarska ekipa razgovarala, naveli da je Z.A. u vreme rata na Kosovu bio veoma mlad i da je sve vreme bio kod kuće.  

Njegovi roditelji su naveli i da je odmah nakon rata počeo da radi u kosovskim institucijama, te da je dobio i odlikovanje Kosovske policije, a da je suspendovan zbog navodne umešanosti u šverc životinja.

Klan takođe navodi da je Z.A. uhapšen osam godina nakon što je osoba B.M. prijavila slučaj. Ovo lice odbilo je, navode, da govori pred kamerama njihove televizije. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.