Sredačka župa: U selu Živinjane proslavljena seoska slava

U crkvi Svete Nedelje u selu Živinjane u Sredačkoj župi, juče je molitveno obeležena seoska slava.
Image

Već u ranu zoru autobusom su organizovano pristigli raseljeni meštani ovoga sela, a sa njima i njihove komšije iz nekih od sela u Sredačkoj i Sirinićkoj župi.

Sve njih je dočekao jedan od malobrojnih žitelja Živinjana Tihomir Stojanović sa svojom porodicom, suprugom, sinom, snajom i sa dvoje unučadi. Prokrčio je put preko svog imanja do crkve na brdašcu, otvorio crkvu i pripremio sve da sveštenik čim dođe započne molitvu.

Litiju oko hrama sa dečicom koja su nosila ikone, predvodio je paroh prizrenski jerej Jovan Radić, dok je zvono sa zvonare kraj crkve svoj zvon širilo do vrhova Šare i vraćalo ga do okupljenih vernika.

Otac Jovan je obavio osvećenje vodice, slavskog kolača i žita. Od ovogodišnjeg domaćina Slađana Stojanovića deo kolača kao zalog da bude domaćin sledeće godine primio je Milorad Milosavljević. I jedan i drugi su sada raseljeni, ali u selo dolaze na slavu svake godine.

U nadahnutoj besedi otac Jovan je govorio o blagoslovu susreta kraj crkve Svete Nedelje i to u prvu nedelju po Velikoj Gospojini koja je kako je rekao svima majka i koja nas sa svojim sinom sve podjednako voli. Otac Jovan nije krio radost što je na slavu došlo toliko dece jer je i sam Gospod rekao: „Pustite decu da dolaze k meni jer je takvih carstvo nebesko“.

Domaćini su priredili posluženje za sve a poznati harmonikaš iz susednog sela Vrbičane, sada nastanjen na Brezovici je odsvirao i nekoliko pesama.

Kraj same crkve se nalazi i seosko groblje, čiji su spomenici porušeni 2004. kad i crkva Svete Nedelje.

Crkva je ponovo izgrađena i od 2013. godine. U njoj se saboruje u prvu nedelju po Gospođindanu. Na groblju se nalaze ostaci stare crkve Svete Nedelje, a osim mesta obeleženog kamenjem oko kojeg su gorele sveće, tu stoji i gvozdeni krst.

Selo pripada prizrenskom okrugu, i po svedočenju meštana je najstarije u Sredačkoj župi. I crkva Svete Nedelje je stara, jer kako kažu, u crkvi su se do marta 2004. godine, kada su je u martovskom pogromu minirali albanski ekstremisti, postojali komadi maltera sa freskama koje su slikane u isto vreme kad i manastir Dečani.

U selu Živanje je do sukoba bilo tridesetak kuća nastanjenih Srbima. Srbi su bili i jedini stanovnici sela Živinjane. Živeli su u gornjoj i donjoj mahali i svi slavili Svetog Nikolu kao krsnu slavu. Posle 1999. sve kuće u selu su srušene a srušen je i dom koji je pre sukoba služio za druženja i okupljanja. U selu postoje planinski izvor i seoska česma.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.