Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Express: Situacija sa osobljem u kosovskom zdravstvenom sistemu alarmantna, odlaze najviše u Nemačku

Kosovski zdravstveni sistem se kontinuirano suočava sa nedostatkom lekara, medicinskih sestara i anesteziologa koji odlaze u inostranstvo. Jedna od zemalja u koju profesionalci sa Kosova ...
Image

Uprkos velikom manjku zdravstvenog osoblja na Kosovu, 15. oktobra 2022. godine, u Prištini će biti organizovan nemačko-kosovski forum medicinskih sestara pod motom „Rad u Nemačkoj“, piše Gazeta Express. 

Evropska asocijacija za kulturna i socijalna pitanja (EKSW) po drugi put će organizovati ovaj događaj sa ciljem da se zdravstveni radnici sa Kosova regrutuju za rad u Nemačkoj – navode iz EKSW-a.

„Poštovane dame i gospodo, nakon uspešnog foruma 2019. godine i uzimajući u obzir nepromenjenu potrebu za kvalifikovanim medicinskim sestrama u SR Nemačke, kao i kontinuirano interesovanje ljudi na Kosovu, odlučili smo da u okviru ovog događaja, ponovo pozovemo građane Kosova, dajući zainteresovanima perspektivu za zapošljavanje ili čak da im omogućimo profesionalnu kvalifikaciju u profesijama koje se odnose na zdravstvenu zaštitu u Nemačkoj“, navodi se u saopštenju.

U okviru ove manifestacije, udruženje EKSW će medicinske sestre i tehničare, ali i druge zainteresovane, koji imaju stručnu spremu u zdravstvenim strukama, obavestiti o mogućnostima zapošljavanja, ali i stručnoj spremi.

„Biće prisutan veliki broj kompanija koje bi mogle da budu vaši potencijalni poslodavci iz svih regiona Nemačke, kako biste se upoznali“, navodi se u saopštenju.

Situacija sa zdravstvenim osobljem u kosovskom zdravstvenom sistemu je alarmantna. Jedna medicinska sestra brine o 24 pacijenta, dok bi njihov maksimalni broj trebalo da bude sedam.

Osnovna plata medicinske sestre na Kosovu je oko 400 evra mesečno, dok je u Nemačkoj 2.400 evra mesečno.

Prema podacima Lekarske komore Kosova, 580 lekara je napustilo Kosovo u periodu 2018-2021. U skoro prva tri meseca ove godine, kosovske zdravstvene ustanove napustilo je 59 lekara.

Gazeta Express


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.