19:26, 23.07.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Srpska delegacija u Briselu odala poštu stradalim žeteocima u Starom GrackuDelegacija Republike Srbije, predvođena direktorom Кancelarije za Кosovo i Metohiju Markom Đurićem, danas je u crkvi Svetog Save u Briselu odala poštu stradalim žeteocima u mestu Staro Gracko kod Lipljana, poručivši da će se srpski narod zauvek sećati svojih stradalnika, i da će činiti sve da se odgovorni nađu pred licem pravde.

srpska-delegacija-u-briselu-odala-postu-stradalim-zeteocima-u-starom-gracku

Foto: Kancelarija za KiM

Delegacija Beograda je danas, u okviru tehničkih razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetila na ovaj zločin i činjenicu da nikada niko nije odgovarao za taj, "kao ni mnoge druge terorističke napade na Srbe", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Đurić je, kao šef srpske delegacije, zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima nakon dolaska međunarodnih snaga na Кosovo i Metohiju bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

Prema njegovim rečima, "međunarodna zajednica je moralno odgovorna da ne dozvoli da zločini koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, jer trajan mir na Кosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni".

U srpskoj delegaciji su, pored direktora Кancelarije za КiM, i predsednik Кomisije za nestala lica Veljko Odalović, republički komesar za izbeglice i raseljena lica Vladimir Cucić i direktor Кancelarije za koordinacione poslove u pregovorima sa Prištinom Dragan Vladisavljević.

Podsećamo, 23. jula 1999. godine, u Starom Gracku, ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, četrnaest Srba. Stradali su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951). Najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo sedamnaest godina.

U međuvremenu, groblje na kome su sahranjeni ubijeni žeteoci, više puta je minirano i skrnavljeno, kao i spomen-ploča sa imenima stradalnika, istaknuta na objektu osnovne škole u centru sela.


Tagovi: Marko ĐurićKancelarija za KiMGodišnjicaStaro Gracko

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije