Srpska lista: Ambasador SAD da predoči jasne dokaze o tvrdnjama za Radoičića

"Srpska lista odbacuje u potpunosti tvrdnje ambasadora SAD u Prištini o navodnoj umešanosti našeg potpredsednika Milana Radoičića u nekakve ilegalne aktivnosti, i očekuje od ...
Image

Srpska lista oglasila se saopštenjem nakon što su mediji preneli izjavu američkog ambasadora Džefrija Hovenijera o tome da je predsednika ove liste Gorana Rakića tokom današnjeg sastanka podsetio da je potpredsednik Srpske liste stavljen na listu sankcija Ministarstva finansija SAD i, prema njihovim informacijama, „povezan sa međunarodnim kriminalnim grupama i korupcijom“, te da ga je i obavestio o stavu SAD u vezi sa Radoičićem. 

„Američki ambasador je u izjavi medijima zaboravio da pomene ono što je predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao na tom sastanku povodom tvrdnji koje je ambasador izneo, pre svega da je nedopustivo da se o bilo kome govori na ovaj način, a da pri tom za navedene optužbe koje je izrekao američki ambasador, protiv potpredsednika Radoičića nije pokrenut nikakav sudski postupak u kome bi se dokazalo ono što tvrdi gospodin Hovenijer“ – navodi se u saopštenju. 

Oni ocenjuju da je u slučaju potpredsednika Srpske liste „očigledno da Priština i gospodin Hovenijer misle da je moguće nekoga proglasiti krivim bez sudske odluke“.

„Naši građani su više nego razumeli da je ovakva izjava o gospodinu Radoičiću izrečena sa ciljem pritiska na gospodina Radoičića, Srpsku listu i uopšte srpski narod na severu u trenutku kada Priština sprovodi jednostrane akcije i teror nad golorukim narodom, i ove tvrdnje neće umanjiti njihovu odlučnost da opstanu i ostanu na ovim prostorima poštujući doprinos koji tome daje gospodin Radoičić“ – dodaju. 

Hovenijer je, takođe na današnjem sastanku, kako je rekao, Rakića podsetio na stavove SAD o izlazno/ulaznim dokumentima i registarskim tablicama, za koje je rekao da su iz njihove perspektive „u skladu sa briselskim sporazumima i legitimni“.

Iz Srpske liste ocenjuju da je „posebno licemerno“ kada predstavnici međunarodne zajednice Srbima govore o potrebi poštovanja Briselskog sporazuma, a da pri tom prihvataju da se, kako su naveli, onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština devet godina od potpisivanja tog sporazuma. 

Za njih je licemerno i kada predstavnici međunarodne zajednice govore o poštovanju prava i pravde dok se na KiM-u „ne primenjuje nijedan dokument koji ide u korist Srba, pa čak ni presude Ustavnog suda“.

Podsetimo, krajem prošle godine Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD stavila je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, ali i niz drugih lica, a zbog, kako su naveli, „pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.