20:40, 16.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus, Koha Ditore

Srpska lista i Đurić osudili otvaranje deonice puta u blizini Visokih DečanaSrpska lista i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, oglasili su se večeras saopštenjima za javnost povodom nastavka izgradnje puta u zoni manastira Visoki Dečani.

srpska-lista-i-marko-duric-protiv-radova-na-putu-u-zoni-manastira-visoki-decani

Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

"Srpska lista je razočarana današnjom ceremonijom otvaranja deonice puta, kojoj su prisustvovali članovi kosovske Vlade, jer se put gradi u zoni manastira Visoki Dečani, koji je zakonom zaštićeno dobro u okviru kojeg je zabranjeno izvođenje ovakvih radova", navodi se u saopštenju.

Srpska lista osuđuje "ovakvo delovanje zvaničnika kosovske Vlade i poziva predstavnike međunarodne zajednice da hitno reaguju i spreče ove nelegalne aktivnosti".

Iz Srpske liste podsećaju, da je izgradnja ovog puta u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Foto: Koha Ditore (Predstavnici kosovske Vlade na današnjoj ceremoniji otvaranja deonice puta Dečani-Plav)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kako se navodi u saopštenju, zahteva zaustavljanje ugrožavanja manastira Visoki Dečani i poštovanje te zakonom zaštićene zone.

“Ovo nije prvi put da se pokreću i svečano otvaraju putarski radovi u neposrednom okruženju manastira Visoki Dečani, što svedoči o programskoj nebrizi institucija u Prištini za srpsku kulturnu baštinu na Кosovu i Metohiji i uvredljivom odnosu prema verskim osećanjima srpskog naroda”, stoji u Đurićevom saopštenju.

Očekujem, dodao je Đurić, da predstavnici međunarodne zajednice odlučno reaguju i spreče bezakonje u okruženju manastira, koji je na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

“Ovakvo ophođenje prema biseru srpske i svetske kulture, ne samo da je anticivilizacijsko, već je protivno čak i kosovskim zakonima i odlukama tamošnjeg Ustavnog suda”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, prva deonica puta Dečani-Plav, danas je svečano otvorena, a ceremoniji je prisustvovao je i kosovski premijer, Avdulah Hoti, piše Koha Ditore.


Tagovi: SPCSrpska listaMarko ĐurićVlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije