Srpska lista: Imenovanje Rašića protivustavno, uložićemo žalbu

Srpska lista saopštila je da je imenovanje predsednika Progresivno demokratske stranke, Nenada Rašića, na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, protivustavno, ...
Image

Kosovski premijer Aljbin Kurti, imenovao je danas predsednika Progresivno demokratske stranke, Nenada Rašića, na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi. Iz Srpske liste ocenjuju da je ova odluka protivustavna, jer je, kako navode, doneta bez saglasnosti srpskih poslanika.

“Protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi u Prištini, bez saglasnosti srpskih poslanika, najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Кurtija”, saopšteno je iz Srpske liste.

Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Кurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda, dodaje se u saopštenju. 

“Кonkretno ovim imenovanjem Aljbin Кurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Кurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika”, obrazložila je Srpska lista uz konstataciju je najvnovija odluka Aljbina Kurtija “plod da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”.

Iz Srpske liste najavlju da će na odluku o imenovanju Nenada Rašića podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će, kako se dodaje, bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda.

“Ovim se pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Кurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, početkom meseca, politički i institucionalni predstavnici Srba sa severa, uključujući i doskorašnjeg ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, napustili su kosovske institucije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.