Srpska lista o krađi u Miloševu: Etnički motivisani napadi kao deo šireg plana za progon srpskog naroda

Reagovala i Srpska lista
Image
Foto: Kontakt Plus

Iz Srpske liste saopšteno je da su se u samo dva dana dve kuće srpskih domaćina u selu Miloševo u opštini Obilić našle na udaru „kriminalnih struktura“, koje sistematski ekonomski devastiraju i fizički zastrašuju Srbe širom Кosova i Metohije.

„Nisu to obične krađe, već etnički motivisani napadi kao deo šireg plana za progon srpskog naroda“, ocenjuju u Srpskoj listi.

Kako je saopšteno, kontinuirani napadi na imovinu srpskih domaćina širom Кosova i Metohije imaju za cilj progon Srba i slanje jasne poruke svima koji su raseljeni da ne pomišljaju na povratak na svoja vekovna ognjišta.

„I nije slučajno što su ti napadi posebno intenzivirani u prethodne dve godine od kada je na vlasti režim Aljbina Кurtija, koji i ne skriva sprovođenje svog političkog programa u kome nema mesta za Srbe koji nisu spremni da mu budu poslušnici“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ujedno ističu da poslednji izveštaj Evropske komisije nije na adekvatan način obuhvatio etnički motivisane napade protiv srpskog naroda, ali i mnoga druga pitanja koja oslikavaju ugrožen položaj Srba, kako u fizičkom smislu, tako i kada je u pitanju imovina fizičkih lica ali i Srpske pravoslavne crkve.

„Stotinu puta javno smo apelovali na međunarodne predstavnike i organizacije zadužene za mir i bezbednost da preventivno deluju, osude napade… nažalost nailazimo na zid ćutanja. To ćutanje je ujedno jasna poruka Srbima da su nezaštićeni, i da osim praznih priča na terenu nije preduzet nijedan korak da se napadi na Srbe spreče, a sa druge strane to je indirektno poruka ekstremistima da su napadi na Srbe normalna stvar“, zaključuje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju prethodno je saopšteno da su dve srpske kuće opljačkane u prethodna dva dana u selu Miloševo u opštini Obilić. Prema prvim procenama, njima je ukradena poljoprivredna mehanizacija, a kuće su ispremetane.

Kancelarija za KiM: Opljačkane dve srpske kuće u Miloševu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.