Srpska lista o uklanjanju ćiriličnih tabli na severu Kosova: vreme je za delovanje, a ne zabrinutosti

Reakcija Srpske liste
Image
Foto: Kontakt Plus

Srpska lista je povodom uklanjanja ćiriličnih saobraćajnih znakova na severu Kosova, pozvala međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo, i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad.

„Pre nego što je zvanično i izvršen upis odluke o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani u katastar, nakon osam godina čekanja, režim Aljbina Kurtija je dao odgovor svima koji su pomislili da se promenio i da želi da poštuje prava srpskog naroda“, saopšteno je iz Srpske liste.

Koliko 24 sata kasnije, danas, na severu Kosova, protivno sporazumima i propisima koje je donela sama Priština, kosovske institucije su na saobraćajnim znakovima ukinule ćirilične nazive srpskih mesta i opština na severu Kosova i postavili na prvom mestu albanizovana imena srpskih sela i gradova, a na drugom mestu nazive ispisane latinicom, navode iz Srpske liste.

„Iako čak i najviši pravni akti Prištine garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet, Kurtijev režim još jednom pokazuje da za njega prava srpskog naroda, obaveze iz sporazuma i pravila propisana zakonima koji su u prilog Srbima nisu od značaja. Da primat nad pravom ima sila u tom ’najdemokratskijem društvu’ kako on voli da kaže“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Kurti ne shvata da je „zatrovao međuetnički prostor kao niko pre njega“.

„Ovaj ogoljeni nacionalista i srbomrzac u nedostatku ideja i sposobnosti da učini bilo šta u korist Albanaca, svojski se trudi da im isporuči čistu antisrpsku histeriju produbljujući etničke podele na ovim prostorima, u nadi da će tako steći političke poene i glasove na sledećim izborima“, kaže se u saopštenju.

Pozvali su međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo, i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad, te „spreče Kurtija i njegovo ludilo da izazove haos, jer mu je to očigledna namera, i da vrati situaciju u pređašnje stanje“.

„Vreme je za delovanje, a ne zabrinutosti“, zaključuje se u saopštenju.

Radnici kosovskog Ministarstva infrastrukture danas su na severu Kosova, u pratnji Kosovske policije, počeli da skidaju stare žute saobraćajne znakove sa imenima naselja, koje su bile ispisane na srpskoj ćirilici i da ih menjaju novim plavim znakovima, na kojima su nazivi mesta prvo ispisani na albanskom, pa na srpskom jeziku, ali na latiničnom pismu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.