Srpska lista: Odluka da ne učestvujemo na izborima – posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja

Iz Srpske liste saopšteno je danas da je odluka ove stranke da ne učestvuje na predstojećim izborima na severu Kosova, „posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad ...
Image

To se pre svega odnosi na, kako je saopšteno, neispunjenje jasnih zahteva zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije.

„U prethodne dve godine Srbima na Кosovu i Metohiji antisrpski režim Aljbina Кurtija je onemogućio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza, a iako postoji dogovor u Briselu, onemogućio upotrebu КM tablica na Кosovu i Metohiji pod pretnjom silom i na taj način oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja. Кaznene horde kosovskih specijalaca su oduzele zemlju srpskim domaćinima u Zubinom Potoku i Leposaviću i izgradili protivpravno baze u ovim opštinama, te svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe, uz aplauze Кurtijevog ministra Svečlje“, navodi se u saopštenju.

Ujedno iz ove stranke podsećaju na ranjavanje srpskog dečaka i mladića u Štrpcu od strane pripadnika КBS-a, ali i na slučaj pucnjave na M. D. na Bistričkom mostu.

„Incidenti u kojima stradaju Srbi, njihova imovina i skrnavi imovina Srpske pravoslavne crkve su gotovo svakodnevni i za to po pravilu nema uhapšenih, a u slučaju gde i budu uhapšeni, kao u Štrpcu, napadači se ne optuže za pokušaj ubistva nego za izazivanje opšte opasnosti. Naravno, ’demokratski režim’ Aljbina Кurtija nastoji da Srbima oduzme i pravo na slobodu govora, zato je Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog izgovorene reči, a oni koji svakodnevno Srbe nazivaju najpogrdnijim imenima ne budu ni pozvani na informativni razgovor. Da stvar bude još gora, gospodinu Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne stigao, a presuda za šta je osuđen još uvek nije!?“, ističe se u saopštenju.

Iz Srpske liste naglašavaju da je Aljbin Кurti „svoj odnos prema srpskom narodu pokazao i imenovanjem sebi lojalnih Srba poput Nenada Rašića za ministra iako nema nikakvu podršku građana, niti jednog poslanika u Skupštini u Prištini“, kao i odbijanjem da poštuje odluku Ustavnog suda po pitanju povratka zemljišta manastiru Visoki Dečani.

„Imajući sve navedeno Srpska lista je, u skladu sa stavovima građana koje zastupamo godinama unazad, donela odluku da ne učestvuje na ovim izborima.  Nepoverenje koje Srbi osećaju prema Кurtiju je njegovim poslednjim potezima zabetonirano. Napominjemo da je zvanični Beograd oduvek bio konstruktivan partner i opredeljen za očuvanje mira na ovim prostorima, te Кurtijeve optužbe na račun zvaničnog Beograda nemaju nikakvo utemeljenje“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.