Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Srpska lista osudila incident u Ugljaru

Srpska lista najoštrije je osudila sinoćni incident u Ugljaru kada su nepoznate osobe pucale iz vozila u pokretu u pravcu srpske osnovne škole, u čijem dvorištu su se u tom ...
Image

„Pukom srećom nijedno od dece nije povređeno u ovom napadu, ali je ovaj gnusni čin izazvao strah i uznemirenje među Srbima na Кosovu i Metohiji, posebno u centralnom Кosovu“, saopšteno je iz Srpske liste.

Ovaj napad je, ocenjuju u Srpskoj listi, direktna posledica „antisrpske retorike režima Aljbina Кurtija, koji se do sada nijednom posle napada na Srbe nije distancirao od zločinaca koji napadaju srpsku decu, Srbe i njihovu imovinu, niti je javno pozvao na kažnjavanje odgovornih“. 

„Кurtijevo ćutanje je očigledno protumačeno kao znak odobravanja da se sa jedne strane takvi napadi nastave, a sa druge, da institucije koje su odgovorne za bezbednost ne učine ništa kako bi odgovorne propisno kaznili, ili se postarali da preventivno deluju i spreče nove napade“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da nema odluke Vlade u Prištini niti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svečlje, da uputi specijalce koji bi pronašli odgovorne za ova nedela i sprečili napade na Srbe. 

„Njegov cilj nije da se Srbi zaštite, već da se maltretiraju i progone“, smatraju u Srpskoj listi. 

Podsećaju da na severu nije bio nijedan napad na Albance, za koje je, kako se navodi, „Svečlja govorio da su ugroženi, kada je slao do zuba naoružane parapolicijske formacije na sever, a posle napada na Srbe na jugu  nema govora niti brige Prištine o njihovoj ugroženosti“.

„Ovom prilikom želimo da uputimo pitanje i odgovornima u Euleksu, Кforu, UNMIК, Evropskoj kancelariji u Prištini i ambasadama zemalja Кvinte, kada će jasno i glasno osuditi napade na Srbe, zahtevati hapšenje i kažnjavanje odgovornih i zahtevati od kosovskih institucija da prestanu sa maltretiranjem Srba te da konačno obezbede mir i sigurnost za naš narod“, stoji na kraju saopštenja.

Podsetimo, nepoznate osobe pucale su sinoć oko 22.00 časa u pravcu dvorišta osnovne škole u selu Ugljare kod Kosova Polja. U trenutku pucnjave u školskom dvorištu je bilo i dece. Povređenih nije bilo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.