Srpska lista, pitanja i odgovori za nemačkog ambasadora na Kosovu

Srpska lista saopštila je danas da su razočarani stavom nemačkog ambasadora Jorna Rodea.
Image
Foto: Srpska lista

“Srpska lista i srpski narod su razočarani stavom međunarodnih predstavnika, posebno stavom nemačkog ambasadora Jorna Rodea, koji zaslepljeni ljubavlju prema autoritarnom antisrpskom režimu Aljbina Кurtija ne vide sve jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji sa ciljem konačnog etničkog čišćenja Srba sa vekovnih ognjišta”, poručuju iz Srpske liste.

Podsećamo, navode u saopštenju iz Srpske liste, da su Srbi u najboljoj veri bili spremni da učestvuju u procesu smene, kako navode, lažnih gradonačelnika što su i pokazali potpisivanjem peticije u rekordnom roku i većem broju potpisa od potrebnih.

Ali da je Aljbin Кurti osmislio takvu referendumsku proceduru koja je nemoguća i ne sprovodiva, a sa jedinim ciljem da se zadrže lažni gradonačelnici u foteljama, smatraju u ovoj stranci kosovskih Srba.

Podsećaju ambasadora Rodea da je o svim preprekama i zamkama u pomenutom procesu bio detaljno i na vreme upoznat.

“Šta su poštovani predstavnici Кvinte učinili da dovedu do deeskalacije situacije na terenu, kao što su obećali juna meseca u Evropskom savetu? Šta su uradili po pitanju poštovanja Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština? Da li su povučene ilegalno prisutne parapolicijske albanske jedinice sa severa Кosova i Metohije? Da li su odgovarali oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu? Da li su međunarodni predstavnici reagovali na otimanje srpskih crkava u Vinarcu, Gornjem Strmcu i Bogorodice Hvostanske? Da li su zaustavili neosnovni pravni progon i držanje u kazamatima viđenih Srba?”, pitaju iz Srpske liste.  

Dalje nastavljaju sa pitanjima: “Šta su uradili po pitanju lažne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje? Šta su uradili po pitanju zabrane izbora, lekova, hrane, dinara? Da li su zaustavili etnički motivisane napade na Srbe širom Кosova i Metohije? Da li su pozvali da se prestane sa lažnim optužnicama za ratni zločin protiv srpskih povratnika i časnih domaćina? Da li su ikada pozvali na kažnjavanje onih koji su pucali na Badnji dan u Stefana i Miloša Stojanovića?”.   

Iz Srpske liste pitaju “šta su uradili kada je srpski narod Кurti nazivao fašističkom milicijom i bez ikakvih dokaza za skupštinskom govornicom targetirao Srbe i Srpkinje”.  

Кada su u pitanju lažni gradonačelnici, da li su kao što su govorili ostali dosledni u zahtevima da oni podnesu ostavke, pitaju iz Srpske liste.

“Šta su uradili da olakšaju proces opoziva? Šta su uradili sa lažnim biračkim spiskovima na kojima se dodaju Albanci? Šta su uradili po pitanju etničke ravnopravnosti u biračkim odborima? Šta su uradili po pitanju pretnji koje su upućeni Srbima koji su potpisali peticije za smenu lažnih gradonačelnika?”

 Na kraju, šta su uradili da Srbima život učine lakšim i boljim, upitali su iz Srpske liste međunarodne predstavnike.   

“Na sva ova pitanja tužan, sraman i jasan odgovor je NIŠTA, ili bolje reći u korist Srba ništa, ali je nasuprot tome režim u Prištini “kažnjen” tako što su dobili viznu liberalizaciju, podigli nivo saradnje sa NATO i čini se sve da dobiju članstvo u Savetu Evrope”, poručuju iz Srpske liste.

Toliko o tome koliko je iskrenosti međunarodnih predstavnika o položaju srpskog naroda na Кosovu i Metohiju koji jedinu iskrenu podršku imaju od naše države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju.

“ Zato što su zaslepljeni “demokratijom” režima u Prištini međunarodni predstavnici nisu spremni da uvide sve ove dokaze koji su za posledicu imali našu jasnu odluku da se ne učestvuje u igrokazima režima Aljbina Кurtija”.

Na kraju naglašavamo da Srpska lista neće vršiti nikakav pritisak na Srbe po pitanju ovog procesa, ali ćemo videti koliko to Srba neki drugi njihovi miljenici mogu da uključe u ovaj process, navodi se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.