Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Srpska lista: Počela okupacija severa Kosova, odlučan odgovor Srba 1. juna ukoliko ne prestane Kurtijeva represija

Na vanrednoj konferenciji za medije iz Srpske liste su poručili da je današnjim preuzimanjem dužnosti novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice “zvanično počela okupacija severa ...
Image

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, kazao je da “smo uspeli da sačuvamo mir zalaganjem celokupnog srpskog naroda i zahvaljujući nadljudskim naporima koji su uloženi u prethodnim danima, a posebno danas”.

„Uspeli smo da obuzdamo narod da ne reaguje na provokacije koje dolaze od antisrpskog režima Aljbina Kurtija, sa nekakvom farsom tj. imenovanjem lažnih gradonačelnika koji su na lažnim, nelegalnim i nelegitimnim izborima izabrani sa 3,4% ukupno“, rekao je Simić.

Naglasio je da je današnjim preuzimanjem funkcije gradonačelnika Severne Mitrovice “zvanično počela okupacija severa Kosova”.

„Ova kao i svaka druga okupacija ima svoj početak i kraj. Ona će se završiti kada Srbi to budu odlučili“, poručio je on.

Potpredsednik Srpske liste istakao je da su partija koju predstavlja i Srbi na Kosovu opredeljeni za mir što, prema njegovim rečima, nije nešto za šta se vlast u Prištini zalaže.

„To smo pokazali kada su se održavali lažni izbori 23. aprila, jer je mir sačuvan zahvaljujući prisebnosti srpskog naroda koji je poslušao savet predsednika Vučića i SL. Pojedini u Prištini pokušavaju da zarade jeftine političke poene ugrožavajući mir na ovim prostorima. Strpljenju je došao kraj, što bi naš narod rekao – dogorelo je do noktiju. Naš narod više ne može da trpi progon Kurtijevog režima koji traje mesecima, pa i godinama unazad“, kazao je Simić.

Podvukao je da kosovski premijer Aljbin Kurti ima rok do 1. juna da prestane sa represijom nad srpskim narodom na ovim prostorima, pojasnivši šta to konkretno znači:

„Da prestane sa otimanjem srpske zemlje koju on podvodi pod lažnu eksproprijaciju, da prestane sa šikaniranjem naših građana, hapšenjem i kreiranjem lažnih optužnica na kojima se nalaze viđeni Srbi. Da prestane sa progonom, zastrašivanjem i napadima na srpski narod, da prestane sa pritvaranjem Srba jer se širom Kosova u kazamatima nalaze naši ljudi bez ikakvog dokaza za ono što im se stavlja na teret. Da se prestane sa uskraćivanjem osnovnih i elementarnih ljudskih prava Srbima na Kosovu“.

Foto: Radio Kontakt Plus

Simić je poručio da će “ukoliko se ove i slične akcije nastave – prvog juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda”, ne prezicirajući šta to podrazumeva.

„Želimo da ostanemo i opstanemo na svojim ognjištima, branićemo to pravo svim sredstvima“, dodao je.

Simić je naglasio da je rok do 1. juna “dat kao prostor Aljbinu Kurtiju, Prištini, Kvinti i međunarodnoj zajednici da učine sve da prestane represija nad srpskim narodom koja se više ne može trpeti”.

Potpredsednik Srpske liste je izneo tvrdnje da je neposredno pre početka ove konferencije za medije jedan Mitrovčanin doživeo neprijatnost od strane Kosovske policije.

„Jednom našem sugrađaninu, parapolicijske jedinice koje se nelegalno nalaze na Bistričkom mostu, oduzele su registarske 'KM' oznake, napisale mu kaznu od 150 evra i uz šikaniranje ga upozorili da te tablice ne sme da koristi na Kosovu“, naveo je Simić.

Poručio je vlastima u Prištini da nasilje nije i ne sme biti način za rešavanje otvorenih političkih i drugih pitanja Srba i Albanaca.

„Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju toliko problema sa albanskim narodom, koliko sa antisrpskim režimom Aljbina Kurtija“, dodao je Simić.

Na pitanje postoji li mogućnost da novoizabrani gradonačelnici na severu Kosova rade u prostorijama koje su koristili njihovi prethodnici, Simić je istakao da Srpska lista neće “blakonaklono gledati na to da bilo ko upada u zgrade koje su u vlasništvu Republike Srbije, u kojima rade Srbi i pružaju usluge svim građanima”.

Rekao je i da je odluka o napuštanju kosovskih institucija početkom novembra prošle godine “doneta u saglasju sa svojim narodom” i dodao da će “Srpska lista uvek biti uz svoj narod koji joj veruje”.

Konferenciji za medije prisustvovao je veliki broj novinara koji izveštavanju na srpskom i albanskom jeziku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.