Srpska lista pozvala KFOR i EULEX da zaštite Srbe i njihove svetinje

Srpska lista, povodom bacanja eksplozivne naprave na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pozvala je danas KFOR i EULEX da zaštite Srbe i njihove svetinje.
Image

„Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega КFOR i EULEКS da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da štite naš narod i naše svetinje“, saopšteno je iz Srpske liste.

Ocenjuju da je ovaj incident posledica „zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija“ i „još jedan dokaz netrpeljivosti s kojom se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

„U 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava uništavaju se  verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija. Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske Pravoslavne Crkve na Кosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou“, dodaje se u saopštenju.

Iz Srpske liste podsećaju da su crkva Svetog Pantelejmona i druge srpske svetinje u Prizrenu strašno stradale nakon 1999. godine, posebno u Martovskom pogromu 2004. godine, i da nikada niko za to nije odgovarao.

Pomenuti incident prethodno je osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a nakon što je o njemu izvestila Kosovska policija.

Opširnije o tome u vestima u nastavku:

Kancelarija za KiM: Oštećenje imovine SPC primer netrpeljivosti Prištine prema svemu srpskom

Kosovska policija: Pokušaj paljenja vrata crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.