Srpska lista: Priština ispunila sve uslove za izazivanje humanitarne katastrofe u srpskim sredinama

Reakcija Srpske liste
Image
Foto: Kontakt Plus

„Ohrabren pasivnošću međunarodne zajednice po pitanju ukidanja dinara i zabrane ulaska srpske robe na Кosovu i Metohiji antisrpski režim iz Prištine na čelu sa Aljbinom Кurtijem danas je naredio upad u srpske apoteke na severu Кosova“, saopšteno je iz Srpske liste nakon današnjeg pretresa apoteka u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu od strane kosovske carine, uz asistenciju Kosovske policije.

Kako je saopšteno, Priština je u prethodnom periodu od građana oduzela hranu, sredstva za higijenu, plate, penzije, socijalna davanja, a danas i lekove, čime je, dodaje se, „ispunila sve uslove za izazivanje himanitarne katastrofe u srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji pred očima čitavog sveta“.

„Deca, stari i svi oni kojima su potrebni medikamenti će ostati bez lekova zbog režima u Prištini, čime se nastavlja politika uskraćivanja prava na lečenje, kao i svih ostalih prava za naše sugrađane“, kaže se u saopštenju Srpske liste.

Ujedno podsećaju da su kupci u tim apotekama bili svi građani, bez obzira na nacionalnost.

„Hiljade srpske, ali i albanske, bošnjačke, romske, goranske i druge dece je izlečeno lekovima iz tih apoteka.“

U periodu kada su respiratorni virusi najprisutniji među starima i dečjom populacijom, nakon ove akcije, navode dalje, očuvanje zdravlja i lečenje se ugrožava za najranjivije kategorije stanovništva.

„I to nije slučajno, već namerno i smišljeno uskraćivanje prava i dodatna eskalacija situacije na terenu. Imajući u vidu da svih ovih godina ništa nije učinio pozitivno za građane na ovim prostorima, da nije otvorio nijednu fabriku, auto-put, ostalo mu je da u izbornoj godini sada svojim glasačima svakodnevno servira mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko“, ocenjuju u Srpskoj listi.

Smatraju da je „ovaj upad u srpske apoteke, pored ugnjetavanja Srba i pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa korupcionaških afera Кurtijevog režima, kao i procesa za trgovinu ljudima i narkoticima koji se vode protiv njegovih kandidata za funkcije u kosovskim institucijama“.

Ponavljaju da je odgovornost „za Кurtijeva nedela prema Srbima“ i na predstavnicima međunarodne zajednice.

„Vreme kada su trebali da reaguju je davno prošlo, šta više svakim danom koji prođe bez konrektne reakcije prema Кurtiju na terenu se ogleda kao vetar u leđa ovakvim Кurtijevim antisrpskim akcijama“, zaključuje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Posle dinara Kurti ostavlja Srbe bez lekova

Pretresi apoteka u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu zbog sumnje na krijumčarenje robe


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.