Srpska lista: Svećlja crta metu Rakiću

Srpska lista reagovala je na večerašnje optužbe kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje na račun njihovog predsednika Gorana Rakića. Navode da je Svećlja uputio ...
Image

„Bez ikakvog dokaza za svoje optužbe, Kurtijev ministar koji rukovodi naoružanim specijalcima, koji su do sada nebrojeno puta pokazali mržnju prema svemu što je srpsko, uputio je najdirektnije pretnje legalnom i legitimnom političkom predstavniku najveće partije Srba na Kosovu i Metohiji. Nakon direktne pretnje Aljbina Kurtija i Dželjalja Svećlje, poručujemo im da ćemo ih smatrati apsolutno odgovornim u slučaju da se predsedniku Rakiću ili bilo kom građaninu ugrozi bezbednost, fizički i psihički integritet“ – navode iz Srpske liste.

Iz Srpske liste navode i da su upravo Svećlja i kosovski premijer Aljbin Kurti odgovorni za situaciju na severu Kosova. Nabrajaju – policijsku represiju, zabranu vakcinacije protiv Kovida vakcinama iz centralne Srbije, zabranu održavanja srpskih izbora i referenduma na Kosovu i Metohiji, izgradnju dodatnih baza Kosovske policije na severu, hapšenja, pravljenje, kako tvrde, „liste za hapšenje i odstrel Srba“, institucionalno nasilje. 

„Na barikadama se nalazi srpski narod, lekari, profesori, ugledni građani, žene, majke, sestre, a ne kriminalci, ali vi to ne razumete jer polazite od sebe, a kriminalac u poštenje ne veruje. Nije Rakić, već Svećlja bio deo pokreta na čijim protestima su kamenovane zgrade institucija, paljena službena vozila, gađana zgrada vlade u Prištini“ – navode iz Srpske liste. 

Na kraju, navode i da ne očekuju reakciju međunarodnih predstavnika, niti procesuiranje Svećlje zbog, kako ističu – lažnih optužbi koje je izrekao. Istovremeno poručuju Svećlji i Kurtiju i „njihovim mentorima“:

„Nema te pretnje koja će uplašiti bilo kod člana Srpske liste, niti nas sprečiti u nameri da se mirno i demokratski borimo za prava i opstanak srpskog naroda“. 

Podsetimo, Svećlja se oglasio nakon poruke predsednika Srpske liste i člana Kriznog štaba na severu Kosova Gorana Rakića, koji je, sa druge strane, reagovao na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija za britanski Gardijan, zbog koje je, između ostalog, zakazan i protest u Rudaru, za četvrtak, 22. decembar. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.