12:26, 31.05.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Srpska štampa vraćena sa JarinjaSrpska dnevna štampa vraćena je jutros sa prelaza Jarinje u centralnu Srbiju, jer nije imala prateći dokument sa naznakom "Republika Kosovo".

srpska-stampa-vracena-sa-jarinja

Radio Kontakt Plus

To je za Radio Kontakt Plus potvrdio Zvezdan Mihajlović iz firme "KiM Beokolp" koja radi distribuciju štampe za Kosovo.

“Službenik Carine Kosova nas je vratio, jer, prema njegovom tumačenju, nismo imali ‘ispravne papire’, odnosno, dokument sa naznakom Republika Kosovo."

Mihajlović dodaje da su izdavači obavešteni o ovome i da se čeka dalji razvoj situacije.

„Najverovatnije mi ne možemo da ispunimo taj uslov da stoji deklaracija ‘Republika Kosovo’ na štampi. U svakom slučaju, pratićemo razvoj situacije. Do daljeg ništa.”

Kosovska vlada usvojila je odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti "na kojima nema oznake Republika Kosovo i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova".

Podsetimo, dnevna štampa iz Beograda od 22. novembra 2018. godine nije stizala na Kosovo zbog uvođenja takse Prištine od 100 odsto, koju su izdavači iz Beograda pristali da plate, ali je potom na carini zahtevano da na deklaraciji za robu stoji “Kosovo Republika”, da bi 24. aprila 2019. distribucija štampe bila nastavljena kao i pre uvođenja takse. 


Tagovi: Reciprocitet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije