Srpske kuće u Brnjici kod Prištine na meti pljačkaša

Serija napada i pljački srpskih kuća u sredinama južno od Ibra nastavljena je novim upadom u dve porodične srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM Vlade ...
Image
Foto: Media centar Čaglavica

Dok su se domaćini nalazili na slavi u centralnoj Srbiji, lopovi su provalili i izvršili premetačinu u kućama Božidara Vanića, kao i Ranka i Srđana Milićevića, a šteta će naknadno biti utvrđena, saopšteno je iz Kancelarije.

Prethodnih dana u dva navrata su obijene kuće srpskih domaćina u opštini Istok, kao i kuća u Plemetini, podsećaju.

“Očigledno je da izgrednici i ekstremisti koriste prilike u vreme velikih praznika i slava da udaraju na srpske domove, a politika nekažnjavanja izgrednika samo pospešuje takva dela”, ocenjuju iz Kancelarije za KiM.

U godinama za nama, gotovo da nema srpske kuće koja se nije našla na meti ekstremista, a pljačkom se Srbima sa jedne strane ugrožava egzistencija, a sa druge strane bezbednost, kao najveći izazov sa kojim se naš narod na КiM suočava, dodaje se u saopštenju.

Toga moraju da budu svesni i predstavnici međunarodne zajednice i preduzmu odlučne korake u zaštiti i podršci srpskom narodu, jer u političkim strukturama u Prištini ne postoji minimum volje ili rešenosti da se Srbima osigura egzistencija i da se izgrednici adekvatno kazne, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naprotiv, svakodnevnim antisrpskim potezima stimulišu napad na srpsku imovinu i srpski narod, od koga prave legitimne mete, sa jedinim ciljem, da proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta, zaključeno je u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.