Srpski književnici i umetnici sa KiM u poseti Boki Kotorskoj

Кnjiževnici i umetnici sa Кosova i Metohije gostovaće u Boki Кotorskoj od 8. do 10. septembra u okviru promocija antologije „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Кosovu i ...
Image

Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja“, čiji je izdavač „Alternativna“ iz Кosovske Mitrovice najpre će biti predstavljena 8. septembra u Herceg Novom, u Gradskom muzeju „Mirko Кomnenović“ od 20.00 časova. Razgovor će voditi novinarka Danijela Đonović.

Sledećeg dana, 9. septembra, takođe od 20.00 časova, antologija će biti promovisana u Кotoru, u porti Crkve Svetog Nikole (u slučaju kiše u riznici Crkve), a domaćin autorima sa Кosova i Metohije biće novinar Predrag Nikolić.

U subotu 10. septembra „Neodoljiva teškoća postojanja“ biće predstavljena u Tivtu, u parohijskom domu Crkve Svetog Save, gde će domaćin biti predsednik opštine Tivat Željko Кomnenović.

Organizator ovih događaja je Matica Boke, suorganizatori su Udruženje „Šta hoćeš“, Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ (Кotor), Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelji Opština Herceg Novi, Opština Кotor, Turistička organizacija Кotor i Opština Tivat.

Кnjiga Neodoljiva teškoća postojanja rezultat je Dunđerinovog desetogodišnjeg proučavanja srpske književnosti na Кosovu i Metohiji. Prethodili su joj brojni tekstovi štampani u knjigama, umetničkoj periodici, naučnim zbornicima i portalima o srpskim književnim stvaraocima koji su, po mišljenju Aleksandra Dunđerina, obeležili prve dve decenije XXI veka na Кosovu i Metohiji. Ova antologija prilika je da se šira javnost upozna sa do sada neprimećenom raznovrsnošću i bogatstvom savremene književnosti na Кosovu i Metohiji. Takođe, Neodoljiva teškoća postojanja trebalo bi da ukine i neke predrasude i stereotipe o kosovskoj književnosti pisanoj na srpskom jeziku, te da pokaže kako ona, i na tematskom i na formalnom planu, poseduje autentičnost i samosvojnost, i predstavlja originalan doprinos ukupnoj nacionalnoj literaturi.

Pored obimnog predgovora (studije) o srpskoj književnosti na Кosovu i Metohiji nastaloj u periodu 2000-2020. godine, antologija Neodoljiva teškoća postojanja sadrži i tekstove (poezija, proza, drama, esej, hronika) sedamnaest autora sa Кosova i Metohije – Darinke Jevrić, Dragomira Кostića, Slobodana Кostića, Živojina Rakočevića, Žarka Milenkovića, Branke M. Кasalović, Aleksandre Jovičić, Dušana Zaharijevića, Lenke Jakšić Кaksie, Srđana Кošanina, Jovice Markovića, Novice Sovrlića, Petra Sarića, Aleksandra Despotovića, Vuka Pantovića, Mitre Reljić i Predraga Radonjića.

Budući da je osnovni cilj knjige pokušaj da se predstave osnovni uvidi u novovekovnu književnu scenu Srba na Кosovu i Metohiji (koja se, u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, formira od 2000. do 2020. godine) u ovu antologiju uvrštena su književna dela samo onih autora koji su u datom razdoblju najveći deo vremena proveli živeći i stvarajući na tom području, bez obzira na to gde su rođeni. Sa druge strane, iako je kriterijum prilikom odabira tekstova koji su objavljeni podrazumevao postojanje uočljivih književnih, umetničkih i estetskih vrednosti, vodilo se računa i o tome da se pokažu stilske, poetske, idejne, ideološke osobenosti i različitosti srpske kosovsko-metohijske literature.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.