Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Srpski konzul za Džeruzalem post: Kosovo je i srpska Galileja

Počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, u autorskom tekstu objavljenom u listu Džeruzalem post, na engleskom jeziku, izjavio je da je Kosovo i Metohija suverena srpska ...
Image

“Ne samo da je Kosovo srpski Jerusalim – kolevka duhovnosti, nacionalnog identiteta i istorije, već je i srpska Galileja, imajući u vidu demografske tendencije”, naveo je Nikolić.

U jučerašnjem izdanju izraelskog lista na engleskom jeziku, Nikolić je reagovao na tekst kolumniste Marka Feldmana, pod naslovom “Zašto Izraelci zanemaruju Balkan kao odredište za putovanja?” eksperta turizma, a za koji konzul smatra da je u smislu verodostojnisti pojedinih podataka, veoma sporan.

Feldman, između ostalog, u tekstu navodi da je Srbija bila uključena u jugoslovenske ratove – u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu – koji su se odvijali između 1991. i 2001. 

“Mnogi od nas se sećaju bivšeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića, koji je osuđen za ratne zločine i umro u holandskom zatvoru 2006. godine”, kaže Feldman.

Reagujući na ove navode, Nikolić je podsetio i na to da je rat u Sloveniji bio kratak, desetodnevni oružani sukob u kom su sa obe strane tragično izgubile život 63 osobe. 

“Jugoslovenska narodna armija, strana u ovom sukobu, bila je sazdana od vojnika iz svih jugoslovenskih republika, uključujući i nacionalne manjine, jer se država tada još nije potpuno raspala. Što se tiče Kosova, odnosno Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, ona je zapravo suverena srpska teritorija. Ne samo da je Kosovo srpski Jerusalim – kolevka duhovnosti, nacionalnog identiteta i istorije, već je i srpska Galileja, imajući u vidu demografske tendencije. Što se tiče predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, on nije preminuo osuđen nego optužen. Konačno, poslednji rat u kojem je Srbija učestvovala, kao deo Savezne Republike Jugoslavije, bio je 1999. godine, a ne 2001. kako je napisao Feldman u svom članku. Pretpostavljam da je mislio na pobunu koja se dogodila u, današnjoj Severnoj Makedoniji, s kojom Srbija nije bila ni na koji način povezana“, pojasnio je Nikolić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.