Srpski opstanak: Borel da se izjasni o svojoj interpretaciji dogovora u vezi sa tablicama

“Zahtevamo od Evropske komisije i visokog predstavnika Žozepa Borela čije saopštenje predstavlja najnoviji sporazum o tablicama da se hitno izjasni o svojoj interpretaciji dogovora koji ...
Image

To je saopštila Građanska inicijativa “Srpski opstanak” nakon pisanja medija da je danas u 10 časova doneta odluka da nijedno vozilo KM registarskih oznaka ne može produžiti registraciju posle 10. decembra, a da će se vozila kojima je ipak od tada produžena registracija, smatrati neregistrovanim i neće im se dozvoliti ulazak na Kosovo.

“Kako Beograd i Priština, tako i EU mora da preuzme sopstvenu odgovornost za sporazume koje pomaže da se postignu jer oni iznova narušavaju kvalitet života građana, ali i mir na severu Kosova”, navodi Srpski opstanak.

Ujedno pitaju ko je u pravu, zašto ova odluka kosovske vlade nije sprovođena od 5. decembra, te zašto nije bila najavljena građanima. 

“To su naša pitanja i nedoumice, a odgovore ovoga puta, očekujemo iz Brisela”, zaključuje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i Srpska lista naveli su danas da Kosovska policija na prelazima Jarinje i Brnjak krši sporazum u vezi sa srpskim registarskim tablicama i pozvali EU da reaguje.

Podsetimo, dogovor o registarskim tablicama između Beograda i Prištine postignut je 23. novembra prošle godine u Briselu, a uz posredstvo EU. 

U okviru tog dogovora stoji da Srbija prestaje da izdaje nove registarske tablice sa nazivima gradova na Kosovu, a Priština obustavlja dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.