Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Srpski opstanak“ osudio zabranu ulaska patrijarhu Porfiriju KiM

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ osuđuje zabranu ulaska patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju Kosovu i Metohiji , jer se time, kako se navodi u saopštenju, ...
Image

Iz ove inicijative ujedno osuđuju, ali se i pribojavaju činjenice da se „sve više u većinski albanskom društvu i medijima o SPC govori kao stecištu kriminala i remetilačkom faktoru, koji učestvuje u destabilizaciji Kosova, kako to govore prištinski zvaničnici, pre svih Aljbin Kurti (kosovski premijer), ali i mnogi drugi istaknuti pojedinci u albanskoj zajednici“.

„Ovakav narativ i ovakve preduzete akcije, odnosno zabrana prelaska Merdara patrijarhu Porfiriju, vraćaju nas u period 16. marta 2004. godine, pa stoga imamo opravdanu zabrinutost da nas upravo ovakve stvari mogu dovesti do 17. marta 2004, kada je naš narod pretrpeo pogrom, a crkve i manastiri nam bivali vandalizovani i spaljivani“, upozoravaju.

Apelovali su na vladu u Prištini da ukine ovu zabranu i vernicima SPC dozvoli slobodu veroispovestil, a na sve međunarodne aktere da se „pozabave i osude ovakav narativ i postupke prištinskih vlasti jer narodi na KiM ne zaslužuju novi 17. mart“, stoji u saopštenju.

Direktor Kancerlarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio je da je i danas patrijarhu srpskom Porfiriju Priština zabranila ulazak na KiM, kada je fizički vraćen sa prelaza Merdare.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je juče da je njenom poglavaru Porfiriju, zabranjeno da uoči Božića poseti Pećku patrijaršiju. 

Sa druge strane, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore saopšteno je danas da su prihvatili zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (od 26. do 28. decembra) patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija Kosovu i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena „tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe“.

Inače, bilo je planirano da patrijarh Porfirije, pored Pećke patrijaršije, obiđe i Visoke Dečane, kao i vernike u Orahovcu i Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.