06:00, 21.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Zatvorena sva birališta na KiMIzbori za poslanike Skupštine Srbije, održavaju se danas. Mandat novoizabranih narodnih poslanika trajaće četiri godine. Kao i prethodnih godina, Radio Kontakt Plus emitovaće celodnevni vanredni program posvećen parlamantarnim izborima u Srbiji. Program počinje u 7 časova, a do 20 sati na 101.9Mhz bićete u prilici da pratite kako protiču izbori na Kosovu, posebno na severu. Vesti posvećene izborima emitovaćemo na pun sat. Najaktuelnije informacije bićete u prilici i da čitate na našem portalu.

srpski-parlamentarni-izbori-iz-minuta-u-minut

Radio Kontakt Plus

21.05 - Na Kosovu glasalo 57,88 odsto građana

Prema preliminarnom izveštaju OEBS-a, broj prikupljenih glasova na današnjim srpskim parlamentarnim izborima je 55,178, odnosno 57,88 odsto, od ukupnog broja upisanih birača, potvrđeno je za Kontakt Plus iz Misije OEBS na Kosovu.

20.17 - Zatvorena sva birališta na KiM

Sva birališta na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras nešto posle 20 sati. Još uvek nema finalnih podataka o izlaznosti srpskih birača na Kosovu.

Završeno prikuljanje glasova u Goraždevcu, ukupna izlaznost 33,31% javlja Radio Goraždevac, a prenosi RTV Kim.

Na svim biračkim mestima glasalo je 1.495 birača od ukupno 4.488 upisanih što je u procentima 33,31%.

Glasačka mesta bila su otvorena petnaest minuta duže zbog kasnijeg otvaranja biračkih mesta.

Na biračkom mestu Peć-Srbica je na dva biračka mesta glasalo 806 od ukupno 1.652 upisanih. Na ovom biračkom mestu je najveća izlaznost od 48,07% .

U opštini Istok je od ukupno upisanih 1.627 u birački spisak, pravo glasa iskoristilo 272 birača što je 16,07%.

U Klini je od 432 upisanih glasalo 165 građana, što je 38,19% .

Stanovnici Orahovca i Velike Hoče glasali su na biračkom mestu broj 6 u Goraždevcu gde je od ukupno upisanih 787 svoje pravo glasa iskoristilo 252 građana ove opštine 32,02%.

20.15 - Glasovi sa KiM broje se u Vranju i Raški

Nakon zatvaranja biračkih mesta, Misija OEBS na Kosovu, dostaviće biračke listiće Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) u Raški i Vranju na brojanje.

U Raški će se brojati glasovi koji su prikupljeni u biračkim centrima u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću, Goraždevcu, Orahovcu, Velikoj Hoči i Prilužju.

Glasovi iz Gračanice, Lipljana, Lapljeg Sela, Gnjilana, Kosovske Kamenice, Novog Brda, Kosovske Vitine, Štrpca i Gore biće prebačeni u Vranje, gde će biti obavljeno prebrojavanje.

20.02 - Zatvorena biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici

Glasačka mesta u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" zatvorena su večeras nešto posle 20 časova.

U Kosovskoj Mitrovici jutros su glasali kandidati za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije i lokalni predstavnici. 

Kandidatkinja za poslanicu u Narodnoj skupštini Srbije Danijela Vujičić ocenjuje da glas za listu “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, znači opredeljenje za prosperitet i budućnost srpskog naroda na KiM.

“Ono što želimo i mi svi kao kandidati, da lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” odnese ubedljivu pobedu. Zaokruživanje broja jedan znači da ćete zaokružiti prosperitet, zaokružićete budućnost i naravno budućnost srpskog naroda na KiM. To znači da ćemo ubedljivom pobedom u celoj Srbiji, a pogotovo pobedom Aleksandra Vučića na KiM, što naravno svi očekujemo, potvrditi i dati legitimitet njegovoj politici u narednom periodu”, istakla je Vujičić. 

Kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije Ljubomir Marić izjavio je da se izborom politike Aleksandra Vučića, bira jasna budućnost, obezbeđuju deca i osigurava opstanak na KiM.

“Danas je dan kada se brane boje zastave Srbije, kada se pokazuje koliko se voli država Srbija. Samo je jedna opcija ona koja pokazuje koliko je Srbija danas jaka i koliko treba da bude jaka. Vrlo lak izbor, danas se podržava politika Aleksandra Vučića, danas se zaokruživanjem broja jedan bira jasna budućnost, obezbeđuju deca i definitivno osigurava opstanak i ostanak na KiM. Zato, dajte da pošaljemo poruku jedinstva, danas da pokažemo koliko smo jaki, jer, danas se brani Srbija”, naglasio je Marić. 

Kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije Milan Savić ocenio je da je politika Aleksandra Vučića, politika ostanka i opstanka srpskog naroda na KiM.

“Došao je i taj dan kada ćemo pokazati koga podržavamo, dan kada ćemo pokazati da u našoj zemlji, našem narodu pokazujemo samo rezultate, dan kada će narod pokazati apsolutno poverenje u odličnu politiku predsednika Aleksandra Vučića, u politiku ostanka i opstanka srpskog naroda na KiM, u politiku prosperiteta, politiku svetle i još bolje budućnosti za našu decu”, rekao je Savić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je značaj današnjih izbora za srpski narod na KiM.

“Današnji dan je jasan pokazatelj da je srpski narod odlučan da jedinstveno i složno ispoštuje ove izbore na demokratski način. Vodeći se time i očekujemo veliku izlaznost, a sve ljude pozivamo da još jednom utvrdimo naš identitet i opstanak. Značaj ovih izbora je krucijalan za ovdašnji narod, a za nas je vrlo bitno i da današnji dan protekne dostojanstveno, pre svega u miru i pridržavanju saveta struke. Verujemo da će dan biti uspešan i pozivamo ljude da pokažu da su odlučni kada je u pitanju  opstanak, bolja budućnost i bolje sutra”, podvukao je Spirić. 

Sličnog mišljenja je i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

“Nova radna mesta, novi putevi, škole, bolnice, podrška mladima, ali  i starima je pokazatelj da danas moramo izaći u što većem broju i dati svoj glas svom kandidatu. Pozivam svoje članove, simpatizere, da svoj glas daju najboljima, da zaokruže broj jedan i Srpsku naprednu stranku”, rekao je Rakić.  

19.40 - Izlaznost do 19 časova 44,9 odsto

Prema proceni Cesid-Ipsosa, do 19 časova na birališta je u Srbiji izašlo 44,9 odsto birača.

Pre četiri godine, do 19.00 izlaznost je bila 52,9 procenata, dok je ukupno do 20 sati glasalo 56,26 procenata birača.

19.17 - Do 18.00 u Srbiji izašlo 40,82 odsto birača

Na birališta je do 18 časova u Srbiji izašlo 40,82 odsto upisanih birača, ne računajući glasove sa Kosova i Metohije, dok se procenjuje da je sa glasovima sa KiM izlaznost oko 42 odsto, saopštio je RIK.

Izlaznost je na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine, do 18.00, bila 47,68 odsto, dok je ukupno do 20 sati glasalo 56,26 procenata birača, navodi RTS.

19.07 - Lapljem Selu do 18 časova glasalo 35.75% birača, u Leposaviću 71.50%

U Lapljem Selu do 18 časova glasalo je 902 lica (35.75%), a u Leposaviću izašlo je 7.408 glasača (71.50%), potvrdili su za RTV Kim iz OEBS-a na Kosovu.

19.04 - U Gračanici do 18 časova glasalo 1.373 građana

U Goraždevcu je do 18 časova glasalo ukupno 1.373 građana na šest biračkih mesta za opštine Peć, Istok, Srbica, Klina i Orahovac, javio je Radio Goraždevac.

19.02 - U Gračanici do 18 sati izašlo 3.236 glasača, u Štrpcu 5.142

U Gračanici je do 18 sati izašlo 3.236 glasača (40.62%), a u Štrpcu 5.142 ili 76.55% upisanih u birački spisak, potvrdili su za RTV Kim iz OEBS-a na Kosovu.

19.00 - Kosovo: Do 18h glasalo 53,51 odsto birača

Na Kosovu je do 18 časova glasalo 51.011 birača odnosno 53.51 odsto, potvrdio je za Kontakt Plus šef Kancelarije za politička pitanja i komunikacije Misije OEBS na Kosovu, Džef Bili.

18.22 - Kosovsko Pomoravlje: Najveća izlaznost u opštini Novo Brdo

Najveća izlaznost u dosadašnjem toku srpskih parlamentarnih izbora u Kosovskom Pomoravlju, zabeležena je u opštini Novo Brdo, gde je do 17 časova glasalo više od dve trećine upisanih birača.

Kako javlja reporter RTV Pulsa sa lica mesta, do pet po podne od ukupno upisanih 908 birača, glasalo je njih 640, ili 70,40 odsto.

U opštini Kosovska Kamenica, do 17 časova, glasala je skoro polovina upisanih birača. Od 3.600 ljudi koliko se nalazi na biračkim spiskovima, svoje građansko pravo, iskoristilo je 1.656 ili 46,16 odsto.

U najvećoj opštini Kosovskog Pomoravlja, Gnjilanu, glasalo se na dva biračka mesta. U Gornjem Kuscu, od ukupno 3,823 upisanih, na birališta je izašlo 2,413 ili 63,12 odsto, a u Partešu, od upisani 2,885, do sada je glasalo 1,586 ili 55 procenata.

U opštini Kosovska Vitina do 17 časova glasalo je više od polovine upisanih. Od 1.668 glasalo je 884 upisana birača, ili 53 odsto, novi građani i dalje čekaju da bi glasali za novi saziv srpskog parlamenta.

Na svim biračkim mestima vrlo striktno se sprovode epidemiološke mere protiv širenja virusa korona.

Biračka mesta zatvaraju se u 20 časova.

18.00 - OEBS: U Kosovskoj Mitrovici do 18 časova glasalo 60 odsto birača

Misija OEBS-a na Kosovu potvrdila je Kontakt Plus radiju da je do 18 časova na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica svoje glasačko pravo iskoristilo 60 odsto birača.

17.30 - Jevtić: Građanima je potrebna stabilnost, izbori će pokazati kome veruju

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, glasao je danas u Štrpcu i tom prilikom istakao da je građanima na KIM potrebna stabilnost, a da će ovi parlamentarni izbori pokazati kome zapravo veruju.

“Važno je da današnji dan protekne u najboljem redu, generalno i u smislu onoga što je zadesilo čitav svet, a to je pandemija koronavirusa. Vidim da su mere zaštite na visokom nivou, da svi građani dobijaju na ulazu potrebnu zaštitu, i to jeste dobro”, rekao je Jevtić.

Foto: Facebook / Dalibor Jevtić

On je istakao da je građanima potrebna stabilnost.

“Potrebno je da danas našim glasom, i ovde na Kosovu, damo jasnu i nedvosmislenu podršku onoj politici za koju verujemo da će i u budućnosti britnuti o svakom građaninu na Kosovu na isti način na koji je to činjeno u proteklom periodu”, rekao je Jevtić.

17.00 -  OEBS: U Kosovskoj Mitrovici do 17 časova izašlo 55 odsto birača

Prema poslednjim podacima misije OEBS-a na Kosovu, do 17 sati na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica, svoje glasačko pravo iskoristilo je 55 odsto od ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak, potvrđeno je Kontakt Plus radiju iz ove misije.

16.20 - Birački centar u Štrpcu jutros je otvoren sa pola sata zakašnjenja 

U birački spisak u Štrpcu, koji se nalazi u OŠ "Staja Marković" upisan je 6.771 građanin sa pravom glasa.

Kako RTV Kim nezvanično saznaje, izlaznost je velika.

Na biračkom mestu u Štrpcu mogu da glasaju i raseljena lica iz Uroševca i Prizrena.

Biračka mesta povremeno obilaze pripadnici KFOR-a.

16.00 -  Bratu: Procedure glasanja i mera zaštite od Covid-19  većinom se poštuju 

Šef Misije OEBS na Kosovu ambasador Jan Bratu obišao je danas oko 15h  birački centar u Kosovskoj Mitrovici.

Bratu je ocenio da za sada sve protiče mirno, normalnim tokom, kako su i očekivali. 

Zadovoljan je, kaže, što većina ljudi prati procedure i što se tiče poštovanja mera zaštite od Covid-19 i što se tiče glasanja 

“Veoma je vazno da ljudi nose maske, imamo maske za svakog ko dođe da glasa, i da se drži predviđena socijalna distanca. Ponekad je to najteži deo, ali mislim da se i to odvija u prilično dobrom toku. Pratimo istu procedure kao i 2017.godine, što je bilo dogovoreno od Prištine i Beograda zajedno” , rekao je Bratu.

On je dodao da je do 14h dobio dva izveštaja u kojima su zabeleženi manji incidenti, i osoblje OEBS-a je dobro reagovalo i sve se dobro rešilo.

Prema njegovim rečima, sve izgleda dobro i u redu i odaziv je veoma velik.

“Do 14h izlaznost je oko 30%. Ovde je i više, nešto preko 40%, u Leposaviću već 55%”, kazao je šef OEBS-a. 

Na konstataciju novinara da je veća grupa ljudi predvođena lokalnim liderima i ministrom u kosovskoj Vladi Goranom Rakićem jutros došla da glasa, te je tom prilikom napravljena velika gužva i nije bilo moguće poštovati meru socijalne distance, i pitanje da li je OEBS imao nekih zaduženja u vezi toga, šta je moglo da se uradi i zašto ništa nije urađeno, ambasador Bratu je rekao da je Misija na čijem je čelu dala jasne instrukcije u vezi mera mera zaštite od Covid-19, ali da OEBS nije policija. 

“Mi nismo policija i mi ne možemo da zaustavimo ljude. Mi smo imali jasne instrukcije prema našem osoblju da pokuša da ohrabri ljude da dreže distance, isto to je uradio Beograd, imali su jasne instrukcije. Mi smo i juče naglašavali da je bitno da se distanca drži, svestan sam da to u tom momentu nije ispoštovano, ali zaista, mi nismo mogli više od toga. Ali, mi smo zaista dali jasne instrukcije, i nekoliko puta ih ponovili i u velikoj većini te instrukcije se poštuju. U Lapljem Selu gde sam bio, sve je poštovano, i ovde većinom, ali ne možemo više od toga, da damo instrukcije i da ih ponavljamo”, kazao je Bratu.

Na pitanje da li postoje uslovi za sprovođenje lokalnih izbora za Severnu Mitrovicu i Podujevo, Bratu je rekao da je to dobro pitanje, ali da nije na njemu, kao na šefu OEBS-a, da ima neko mišljenje o tome.

“Situacija jeste možda malo drugačija, ali nije na meni da to komentarišem kao šef Misije OEBS”, rekao je kratko Bratu. 

15.10 - OEBS: Preko 33.000 ljudi na Kosovu glasalo na parlamentarnim izborima

Do 14 sati, prema podacima OEBS-a na Kosovu je glasao 33.061 birač ili 33,6 odsto, javlja prištinska Koha.

14.45 - Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu stigao u Kosovsku Mitrovicu

Šef OEBS-a Jan Bratu stigao je u birački centar u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas", u pratnji svojih kolega i saradnika, kako bi se upoznao sa tokom izbornog procesa u Kosovskoj Mitrovici.

14.00 - Vučić: Odziv na KiM bolji nego na svim prethodnim izborima

Predsednik Srbije i lider istoimene liste "Za našu decu" Aleksandar Vučić glasao je u 12.20 sati na biračkom mestu broj 27, u zgradi "Cepter internacional“, na Novom Beogradu, kao i na prethodnim izborima.

Vučić je izrazio nadu da će veliki broj građana Srbije iskoristiti svoje pravo glasa i najavio za večeras, ako njegova lista dobije poverenje, predstavljanje programa i plana za naredne četiri godine, javlja TV Most.

"Veoma sam zadovoljan što danas do 12 sati nikavih ozbiljnih nepravilnosti nije bilo, što izbori protiču u demokratskoj atmosferi, što je manje incidenata nego ikada u višestranačkoj demorkatiji u Srbiji", rekao je Vučić novinarima.

Odgovarajući na pitanje Televizije Most, predsednik Vučić je rekao da je na Kosovu i Metohiji odziv birača do sada najbolji, u odnosu na prethodne predsedničke i parlamentarne izbore. Naglasio je da su pred nama teški dani i nedelje po pitanju Kosova i Metohije.

13.30 - Izbori u Novom Brdu uz preventivne mere zaštite od korona virusa

Građani opštine Novo Brdo danas glasaju na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Dositej Obradović“ u Prekovcu. 

Biračko je otvoreno tačno u 7 časova, izborni materijal je stigao na vreme rano ujutro iz Vranja, a glasanje protiče u najboljem redu, javlja reporter RTV Puls sa lica mesta.

Foto: RTV Puls

Do 12 časova je na birališta više od 200 građana novobrdske opštine.

U birački spisak upisano je 908 građana sa pravom glaca.

Na biračkom mestu nalaze se predstavnici OEBS-a, koji obezbeđuju tehničku podršku, a Kosovska policija povremeno patrolira ovim krajem.

Predsednik Privremenog organa opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović na glasačko mesto pojavio se u 11 časova, u pratnji porodice: majke, supruge i troje dece.

"Na opšte zadovoljstvo, vidim da se danas odazvao veliki broj građana kako bi dao glas za budućnost“, kazao je Ivanović.

I na biračkom mestu u Prekovcu, sve epidemiološke mere protiv širenja koronavirusa se primenjuju: od dezinfekcije na ulazu, fizičke distance od jednog metra uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

13.00 - RIK: Izlaznost do 12 sati 18,01 odsto

Na parlametarnim izborima u Srbiji do 12 sati glasalo je 18,01 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija na konferenciji za novinare.

Izlaznost u regionu Beograda do 12 sati je 14,65, Vojvodini 20,08, regionu Šumadije i zapadne Srbije 18,58, južnoj u istočnoj Srbiji 17,25, Kragujevcu 16,71, Novom Sadu 16,87 i Nišu 15,16 odsto.

12.50 - U Goraždevac stigli glasači iz Orahovca

Kako javlja Radio Goraždevac, oko 11 časova u Goraždevac su stigli prvi birači iz Orahovca, autobusima Kolašinprevoza iz Zubinog Potoka.

Na biračkom mestu broj 4 u Goraždevcu, glasačima koji nisu na spisku dozvoljava se da glasaju umesto preminulih koji su upisani na birački spisak, saznaje Radio Goraždevac.

Nekoliko ljudi iz Opštine Srbica je vraćeno sa ovog biračkog mesta, jer nisu bili upisani na birački spisak.

Zbog nemogućnosti da glasaju u svojim opštinama u centru Goraždevca, gde se nalazi šest izbornih mesta, trenutno vlada vašarska atmosfera, kakva odavno nije viđena u najvećem srpskom selu u Metohiji.

U centru su prisutni i pripadnici Kosovske policije i KFOR-a.

12.00 - RIK: Do 10 časova glasalo 9,3 odsto birača, Cesid – Ipsos: Do 11 časova glasalo 13,7 odsto birača

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 10 časova izašlo je 9,3 odsto birača.

Izlaznost u Vojvodini do 10 sati je 11,17 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 9,17 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 8,6 procenata, a u regionu Beograda 7,07 odsto birača.

Na sajtu RIK-a nema zvaničnih podataka o izlaznosti birača na Kosovu i Metohiji.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da prva tri časa od otvaranja birališta protiču izuzetno ohrabrujuće i dodao da se primenjuju sve epidemiološke mere – nose se maske i rukavice i primenjuju dezinfekciona sredstva.

Do 11 časova glasalo je 13,7 odsto birača, saopštili su Cesid – Ipsos.

11.40 - U Kosovskoj Mitrovici glasalo nešto preko 15 odsto građana

Prema podacima misije OEBS na Kosovu, do 10 časova u Kosovskoj Mitrovici glasalo je nešto preko 15 odsto građana.

11.30 - Glasala šefica opštinske administracije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić

Pre par minuta svoje glasačko pravo iskoristila je šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

11:15 - Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, pozvao sugrađane da izađu na birališta.

„Očekujem da današnji izborni proces protekne u najboljem mogućem redu i da građani svojom masovnom izlaznošću pokažu koliko vole svoju zemlju. Kako budemo danas radili, od toga će zavisiti budućnost naše dece. Želim da pozovem sve građane opštine Zvečan, da u što masovnije broju izađu na birališta i svoj glas daju onima koji će svojim radom pokazati da misle na budućnost naše dece,“ kazao je Todosijević.

10:50 - Janković: Važno je ko će nas i gde predstavljati

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković, istakao je značaj današnjih izbora, jer je, kako je rekao, vrlo važno ko će nas i gde predstavljati.

„Izbori predstavljaju praznik demokratije. Ja sam danas u krugu svoje porodice i sa saradnicima izašao i ispunio svoju građansku dužnost. Mislim da su ovi izbori jako bitni, kao i svi prethodni, jer je jako važno ko će nas predstavljati i gde će nas sve predstavljati. To moramo da uradimo prvenstveno zbog nas i naše dece. Naši građani su svesni situacije u kojoj se nalazimo. Pozivam građane opštine Zvečan da što masovnije izađu na birališta i ispune svoju građansku dužnost,“ kazao je Janković.

10:25 - Spirić: Da pokažemo odlučnost kada je u pitanju opstanak, bolja budućnost i bolje sutra

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je značaj današnjih izbora za srpski narod na KiM.

“Današnji dan je jasan pokazatelj da je srpski narod odlučan da jedinstveno i složno ispoštuje ove izbore na demokratski način. Vodeći se time i očekujemo veliku izlaznost, a sve ljude pozivamo da još jednom utvrdimo naš identitet i opstanak. Značaj ovih izbora je krucijalan za ovdašnji narod, a za nas je vrlo bitno i da današnji dan protekne dostojanstveno, pre svega u miru i pridržavanju saveta struke. Verujemo da će dan biti uspešan i pozivamo ljude da pokažu da su odlučni kada je u pitanju  opstanak, bolja budućnost i bolje sutra”, podvukao je Spirić. 

10:20 - Rakić: Dan demokratije 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je nakon glasanja da je današnji dan dan demokratije i pozvao građane da u što većem broju izađu na birališta. 

“Sva biračka mesta su otvorena na vreme i prema informacijama koje imam, birački proceš protiče u najboljem redu. Velika izlaznost od ranog jutra je jasan pokazatelj da je današnji dan dan demokratije. Pozivam građane da što masovnije izađu i daju glas svom kandidatu, jer je to način da se sačuvamo i da opstanemo na ovim prostorima. Naravno, uz poštovanje svih mera i preporuka nadležnih službi u borbi protiv Covid-19”, rekao je Rakić.

10.00 - Očekivanja građana Kosovske Mitrovice i Zvečana

Građani Kosovske Mitrovice od ovih izbora očekuju bolji položaj srpske zajednice na KIM, prosperitet i da njihovi interesi u Skupštini Srbije budu zastupljeni na najbolji mogući način.

Građani Zvečana  očekuju bolje sutra.

Predstavnici SNS-a i Srpske liste organizovano i u pratniji pristalica i simpatizera, glasali u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

09.25 - Glasanje u Ranilugu i Kosovskoj Kamenici, gužve na biralištima

Građani Kosovske Kamenice danas glasaju za narodne poslanike u Skupštini Srbije na biračkim mestima u Ajnovcu i Ranilugu.

U Ranilugu, u Domu kulture, glasaju stanovnici Glogovca, Korminjana, Domorovca, Tomanca, Pančela, Velikog i Malog Ropotova, Rajanovca, Boževca i samog Raniluga.

Na ovom biračkom mestu u birački spisak je je upisan 3.491 građanin sa pravom glasa. 

Izbori su odvijaju bez problema, uz poštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

"Proteklih dana danonoćno smo radili na pripremanju logistike za izbore. Ažurirani su birački spiskovi i obezbeđen transport za stara i nemoćna lica“, rekla je za RTV Puls predsednica Privremenog organa Kosovska Kamenica Tanja Aksić.

Već u prvom satu glasanja registrovane su gužve na biralištu. Kako javlja reporter RTV Puls sa lica mesta, oko 300 ljudi je čekalo da glasa oko osam časova.

U blizini biračkog mesta su i predstavnici OEBS-a i kosovske policije koja obezbeđuje glasanje.

09.15 - U Goraždevcu počelo glasanje sa sat vremena zakašnjenja

Sa više od sat vremena zakašnjenja počelo je glasanje u Goraždevcu na ukupno šest biračkih mesta gde pravo glasa ima ukupno 4.488 birača koji žive u opštinama Peć, Istok, Klina, Srbica i Orahovac.

Na biralištu se zbog kašnjenja stvorila ogromna gužva gde stotinak ljudi čeka da glasa, javlja Radio Goraždevac.

Sva biračka mesta nalaze se u Domu kulture, jutros nije na vreme postavljen inventar, a izborni materijal nije bio kompletan.

09.10 - Glasanje na centralnom Kosovu počelo na vreme

U Gračanici je počelo glasanje u 7 sati na 11 biračkih mesta. Kako javlja reporterka RTV Kim, na biračkim mestima se poštuju mere opreza propisane radi sprečavanja širenja Covid -19.

Kako javlja KIM Radio, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji više desetina pristalica SNS-a, odnosno Srpske liste, došao na glasanje u OŠ "Kralj Milutin".

Foto: Radio Goraždevac

Popović je u 8 sati glasao na jednom od 11 biračkih mesta, koliko ih ima u ovom biračkom centru.

Za vreme boravka na biračkom mestu, Popović nije nosio ni masku, ni rukavice. Grupno glasanje pristalica SNS-a, odnosno SL, je postalo uobičajeno poslednjih godina.

09.00 - Građani opštine Gnjilane danas glasaju u Partešu i Gornjem Kuscu

U Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš“ u Kuscu glasa se na šest biračkih mesta, a u birački spisak upisano je 3.823 birača.

Na biračkom mestu u Kuscu danas glasaju stanovnici tog sela, kao i Šilova, Koretišta, Poneša, Paralova, Straže, Makreša, Draganca, Kmetovca, Stanišora, Gornjeg Livoča i grada Gnjilane.

Ispred birališta u  je prilična gužva već od sedam časova, a u prvom satu glasalo je više od 300 meštana ovog dela Kosovskog Pomoravlja.

Kako javlja reporter RTV Puls sa lica mesta glasanje se odvija regularno.

08.40 - U Zvečanu glasali gradonačelnik Vučina Janković i predsednik Privremenog opštinskog organa Ivan Todosijević

Organizovano, u pratnji svojih pristalica i simpatizera na glasanje u OŠ "Vuk Karadžić" izašli su gradonačelnik Zvečana Vučina Janković i predsednik Privremenog opštinskog organa Ivan Todosijević.

08.25 - Kandidati za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije Danijela Vujičić i Ljubiša Marić glasali

Kandidati za poslanike u republičkom parlamentu Danijela Vujičić i Ljubiša Marić glasali su oko pola 9 na biračkom mestu u Tehničkoj školi.

Istovremeno u Kosovskoj Mitrovici glasao je i kandidat za narodnog poslanika u Republičkom parlamentu Milan Savić.

08.10 - Glasao predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić

U pratnji svoje supruge, na biračkom mestu u Tehničkoj školi, svoj glas dao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. 

08.00 - Glasao ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Goran Rakić

Na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici glasao je ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Goran Rakić. 

U istom biračkom centru, svoje glasačko pravo ostvario je i potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Na glasanje su došli organizovano u pratnji svojih pristalica i simpatizera.

07.30 - I u Zvečanu biračka mesta otvorena na vreme

U opštini Zvečan u birački spisak je upisano 6.129 glasača.

Birališta su otvorena na vreme i interesovanje glasača je veliko u ovim ranim jutarnjim satima, javlja naš reporter sa lica mesta.

07:05 - Biračka mesta u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" otvorena na vreme

U Kosovskoj Mitrovici u biračkom centru koji se nalazi u srednjoj tehničkoj školi  “Mihailo Petrović Alas” nalaze se 22 biračka mesta. 

Kako javljaju novinari Kontakt Plus radija sva glasačka mesta u ovom centru otvorena su na vreme.

Nešto pre 7 časova na birališta su izašli i prvi glasači koji su čekali otvaranje biračkih mesta.

Pravo glasa u Kosovskoj Mitrovici ima 15.236 birača.

Parlamentarni izbori u Srbiji

Birači u Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, svoje glasačko pravo ostvaruju danas na parlamentarnim izborima.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je većinom glasova uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije, a uputstvo je sadržinski gotovo, identično kao na izborima za predsednika Srbije održanim pre tri godine.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju - OEBS potvrdila je ranije Kontakt Plus radiju da će danas biti deo izbornog procesa na Kosovu.

“Misija OEBS će 21. juna sprovesti akciju prikupljanja glasova, kada su u pitanju srpski parlamentarni izbori. OEBS će raditi po utvrđenoj praksi i modalitetima, koji su primenjivani 2017. godine”, navodi se u odgovoru direktora Kancelarije za politička pitanja i komunikacije misije OEBS na Kosovu, Džefa Bilija.

Iz OEBS-a poručuju, da su broj i lokacije sabirnih centara isti kao što su bili i 2017. godine.

Zamenik direktora Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, izjavio je Kontakt Plus radiju da će tokom predstojećih srpskih parlamentarnih izbora policija pružiti asistenciju misiji OEBS-a na Kosovu prilikom transporta glasačkih listića u Rašku i Vranje.

Hoti dodaje da će pripadnici Kosovske policije biti na raspolaganju misiji OEBS-a na Kosovu i pružiti im pomoć u skladu sa svim potrebama koje budu izrazili preko svoje kancelarije u Prištini.

Kada je reč o planu rada Kosovske policije, koji će biti na snazi u nedelju, Hoti u izjavi za Kontakt Plus radio navodi da neće biti dodatnog angažovanja pripadnika policije i da će na snazi biti redovan operativni plan.

Birački centri i biračka mesta

Prema podacima Republičke izborne komisije Srbije na Kosovu će biti otvoreno 90 biračkih mesta.

Na severu Kosova nalazi se šest biračkih centara sa ukupno 52 biračka mesta.  

U opštinama Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan nalazi se po jedan, dok se u opštini Leposavić nalaze tri biračka centra.
 
U Kosovskoj Mitrovici u biračkom centru koji je smešten u Tehničkoj školi  “Mihailo Petrović Alas” nalaze se 22 biračka mesta.

Svoje glasačko pravo u opštini Zvečan birači će moći da ostvare u OŠ “Vuk Karadžić” u kojoj se nalazi sedam biračkih mesta.

Isti broj biračkih mesta nalazi se u biračkom centru u OŠ “Jovan Cvijić” u Zubinom Potoku.

U Leposaviću se nalaze tri biračka centra sa16 biračkih mesta i to osam biračkih mesta u srednjoj školi “Nikola Tesla”, dok se po četiri biračka mesta nalaze u OŠ Stana Bačanin i OŠ “Vuk Karadžić”. 

Broj birača

Konačan broj birača koji će moći da glasaju na izborima 21. juna je 6.584.376, objavila je RIK na sednici održanoj u petak uveče.

Kako je rekao predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za naknadne upise od 6. do 17. juna doneto je 2.477 rešenja, uključujući i Kosovo i Metohiju,  a u odnosu na ranije utvrđeni broj, na spisku je 711 birača više.

Usvojena je i odluka o naknadama za rad na sprovođenju glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine 21. juna na Kosovu i Metohiji u iznosu od 5.000 dinara.

Takođe, doneta je odluka o obrazovanju radnih tela RIK-a, kao i rešenje o obrazovanju biračkih odbora za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine na teritoriji KiM.

Posmatrači izbora

Izbore za srpski parlament danas će na Kosovu pratiti 500 pripadnika OEBS-a.

Direktora Kancelarije za politička pitanja i komunikacije misije OEBS na Kosovu Džef Bejli, najavio je ranije da će se zbog pandemije Covid-19, preduzeti sve neophodne zaštitne mere u cilju očuvanja zdravlja osoblja ove misije, koje će biti uključeno u izborni proces.

Osim posmatračke misije OEBS-a (ODIHR), izbore u Srbiji, prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO - Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Preporuke za glasače prilikom izlaska na biračka mesta

Sve zdravstvene preporuke, koje su na snazi zbog pandemije korona virusa, važe i na dan izbora.

Prema rečima nadležnih to podrazumeva održavanje distance sa drugim ljudima od najmanje jednog metra, zadržavanje na biračkom mestu ne duže od 15 minuta, kao i korišćenje zaštitnih sredstava poput maski, rukavica i dezinficijenasa.

Sve osobe koje imaju hronične bolesti, kao što je dijabetes, treba da razmišljaju o posebnim merama zaštite.

Izborna tišina i propaganda

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora zabranjeni su 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta

Novčanom kaznom od 100.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj organizacija koja objavi procenu rezultata izbora ili prethodne rezultate izbora.

Predizborni program ne sme se emitovati 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta.

Na sam dan glasanja, od 7.00 do 20.00 časova, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Ova zabrana se ne odnosi na mogućnost  da se u tom periodu izveštava javnost o neposrednom toku izbornog postupka (npr. objavljivanje podataka o izlaznosti, prenošenje atmosfere sa određenih biračkih mesta ili prenošenje toka sednice elektorske skupštine i sl.).

Za vreme predizborne tišine zabranjeno je i održavanje javnih skupova.

Tokom izborne tišine na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

Takođe, dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.Tagovi: Aleksandar SpirićOEBSGoran RakićSever KosovaIvan TodosijevićVučina JankovićRIKIzboriKosovska policijaJan Bratu

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije