Srpsko groblje u Vitini preimenovano u albansko

Na "Google Maps" platformi srpsko pravoslavno groblje u Vitini preimenovano je u albansko, javlja Medija centar Čaglavica.
Image

Kada otvorite pomenutu aplikaciju na mobilnom telefonu ili računaru, vidi se natpis „Varrezat Ortodokse Shqiptare“, što u prevodu sa albanskog na srpski jezik znači „Albansko pravoslavno groblje“.

Sveštenik iz Vitine, Branislav Denić, kaže da je reč o apsurdu i dodaje da je jutros primetio da je srpsko pravoslavno groblje u tom mestu označeno kao albansko na „Google Maps“ platformi.

„Ova situacija je apsurdna. Na tom groblju se sahranjuju samo pravoslavni Srbi, čak se na pomenutom groblju nalaze ostaci hrama Svetog Nikole“, ističe Denić.

Groblje u Vitini nalazi se u neposrednoj blizini OŠ „Mladen Marković“.

Petković: Pokažite minimum poštovanja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, saopštio je da ovaj slučaj predstavlja „još jedno brutalno falsifikovanje i pokušaj Prištine da poništi tragove srpskog postojanja na ovom prostoru“.

„Pokažite minimum poštovanja i ostavite srpske grobove i preminule da počivaju u miru“, napisao je Petković na društvenoj mreži Twitter.Још једно брутално фалсификовање и покушај Приштине да поништи трагове српског постојања на KиМ – српско православно гробље у Витини преименовано је на Гугл мапи у албанско!Покажите минимум поштовања и оставите српске гробове и преминуле да почивају у миру. pic.twitter.com/s4MyUfghJ7— Петар Петковић (@PetkovicPetar) November 15, 2022


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.