Šta misle mladi o kosovskom problemu – nepoverljivi prema informacijama medija

Istraživanje Krovne organizacije mladih pokazalo je da je broj mladih koji smtraju da treba da se radi na povlačenju priznanja Kosova manji za oko deset odsto u odnosu na 2020. godinu, ali i da ...
Image

Mišljenja mladih o pitanju kosovskog problema različita su u zavisnosti od interesovanja za politiku i njihove informisanosti, ali većinsko mišljenje je da Kosovo treba da ostane deo Srbije.

„Ne informišem se toliko, ali iz Niša sam, tako da koliko-toliko primećujem na auto-putu vozila koja prolaze vojna na Kosovo, tako da to… Eventualno za decu koja su sa Kosova sam čula za situacije koje su se dešavale, za onog malog Stefana.“

„Pa iskreno moje društvo… i mi svi mislimo da Kosovo treba da bude Srbija, i ono vidim po vestima te stvari koje se dešavaju.“

„Ne postoji razumevanje ni sa strane Prištine ni sa strane Beograda. Mislim da treba više da se međusobno razumemo kako bismo došli do nekog rešenja. A što se tiče francusko-nemačkog predloga, mi još ne znamo koji tekst tu piše, ali ukoliko bude bio prihvatljiv mislim da bi trebalo da ga prihvatimo.“

N1: Kakav je opšti stav u tvojoj generaciji, ti studiraš FPN, ali među onim drugim ljudima koji ne znaju toliko o politici, da li smatraju da je Kosovo izgubljeno već?

„Uglavnom da, rekao bih da uglavnom smatraju da jeste izgubljeno, ali opet preovladava stav da ne bi trebalo da se preda“, rekli su mladi s kojima je N1 razgovarao.

Na pitanje da li Srbija treba da dozvoli stolicu u Ujedinjenim nacijama, kako bi došla do članstva u Evropskoj uniji, iz Studenstkog parlamenta Fakulteta političkih nauka kažu da bi to značilo priznavanje Kosova.

„Da bi se tako nešto dogodilo potrebno je da se promeni Ustav naše zemlje, a svi znamo da trenutna vladajuća stranka to nije spremna da uradi, zato što treba da se raspiše referendum, a anketna istraživanja su govorila da je čak preko 80 i nešto odsto građana protiv priznanja Kosova“, rekao je predsednik Studentskog parlamenta FPN-a Miloš Preočanin.

Studenti koji izučavaju prirodne nauke smatraju da nisu dovoljno dobro informisani putem medija.

„Iz moje pozicije i generalno ljudi sa kojima se družim i koje poznajem, jeste veliki problem što mi zapravo nismo obavešteni na pravi način, znači ili čujemo propagandu ili čujemo obrnutu propagandu, ili ne čujemo ništa“, rekla je studentkinja ETF-a Tanja Mirković.

Prema Alternativnom izveštaju Krovne organizacije mladih za 2022. pokazalo se i da mladi delom smatraju da Srbija treba da radi na povlačenju priznanja Kosova.

„Oko četvrtina mladih je pokazala takav stav, s tim da ako uporedimo sa rezultatima iz 2020 godine, ovaj procenat je opao, 2020 godine procenat je bio negde oko 36 odsto“, objašnjava Gordana Adamov iz KOMS-a.

Dodaju iz KOMS-a da se istraživanjem pokazalo da vlast treba da radi na pomirenju Srba i Albanaca, a da pitanje statusa Kosova treba odložiti za neku drugu priliku.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.