14:17, 09.07.2020Izvor: Tanjug, RTS

Stano: 12. jula očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovorPortparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.

stano-12-jula-ocekujemo-nastavak-dijaloga-ali-ne-i-presudni-dogovor

Foto: N1

Peter Stano kaže da EU od sastanaka 12. jula u Briselu očekuje da to bude nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine, ali da nema očekivanja da će doći do nekog presudno važnog dogovora.

"Ovo neće biti jedan od događaja koji će rezultirati nekim presudnim dogovorom. Ovo je nastavak dijaloga i procesa kome je cilj rad na sveobuhvatnom pravno obavezujućem dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa", kaže Stano.

Peter Stano je, govoreći o planovima za sastanak presednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, koji je EU zakazala za nedelju 12. jula u Briselu, naglasio da su "očekivanja visoka" u smislu ponovnog pokretanja procesa koji je u blokadi od novembra 2018. godine.

"Status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga nije održiv i dobro je što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore", navodi Stano.

Upitan da li će EU kao posrednik u dijalogu uticati na moguće teme razgovora i konkretno odbacivanje mogućnosti promene granica kao dela mogućeg rešanja, Stano kaže da je EU tu da "olakša dijalog, a ne da nameće svoje stavove".

Istovremeno, podseća da je evropska budućnost za Beograd i Prištinu moguća samo kroz dijalog kome posreduje EU.

"Nije na nama da im nametnemo nešto, već da im pomognemo da nađu način kako da dođu do normalizacije odnosa važne kako za regionalnu stabilnost tako i za proces pristupanja obe strane u EU", zaključuje Stano.

U Briselu navode i to da protesti koji se događaju u Beogradu, ali i širom Srbije, nisu u vezi sa dijalogom zakazanim u Briselu i da se planovi za nastavak razgovora ne menjaju.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić trebalo bi u subotu 11. jula u Briselu da prisustvuje radnoj večeri koju za učesnike dijaloga Beograda i Prištine i EU pregovarače organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou između Beograda i Prištine očekuje se da počne u nedelju 12. jula, oko 10 časova ujutru.


Tagovi: DijalogEUPeter Stano

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije